Wat vind jij van In Utero?

Schrijf hier je recensie en lees wat anderen van de documentaire vinden.

Je schrijft je recensie op persoonlijke titel. Recensie op bedrijfsnaam, of waarin een bedrijfsnaam voorkomt, worden niet geplaatst. Wij behouden ons het recht voor om (in uitzonderlijke gevallen) recensies niet te plaatsen of in te korten.

Voeg je recensie toe
1
2
3
4
5
Toevoegen
     
Annuleren

Wat vind jij van In Utero?

Gemiddelde waardering:  
 325 recensies
- Karin den Oudsten over In Utero

Zeer indrukwekkende documentaire van waaruit duidelijk wordt dat een psychische aandoening al tijdens een zwangerschap kan ontstaan.

- Alice over In Utero

Deze film/documentaire heeft diep indruk op mij gemaakt. Ik wil hem graag vaker zien. Iedereen met kinderwens zou deze eigenlijk ‘moeten’ zien.

- Cees over In Utero

Een prachtige film die een diepe indruk op mij heeft gemaakt. Dank hiervoor!

- Elizabeth sannen over In Utero

Jammer dat In Utero niet vrij wordt gegeven op you tube. Deze fantastische documentaire zou iedereen moeten zien!!

- Ronald de Caluwé over In Utero

Een mooie en belangrijke film. Dank voor het naar Nederland halen!

- Ellie Vrolijk over In Utero

Dank voor het verspreiden van deze prachtige documentaire. De trauma's die we bij ons dragen kunnen we gelukkig ook helen als we daarvoor kiezen. Wij begeleiden al jaren Ayahuasca ceremonies een werkelijke heling en transformatie voor lichaam en ziel.

- gert over In Utero

Eerst de inheemsen uitgemoord, hun kennis ontkent, uiteindelijk herwaardering, laat het geld van deze film gaan naar de inheemsen, trauma- herstel, cirkel rond. de inheemsen onze basis.

- Nick over In Utero

Verschrikkelijk slechte documentaire. Een schrijnend gebrek aan bewijs wordt gekoppeld aan uit de lucht gegrepen conclusies. Dit alles gelardeerd met scenes uit (teken)films.

Treffend voor het door de film veronderstelde kritisch denkniveau van de kijker.

- petra driesen kPNI therapeut over In Utero

Boeiende film, het thema is in mijn opleiding uitgebreid behandeld en de materie niet nieuw. Jammer van de schreeuwerige en horrorachtige beelden, die hadden er voor mij niet in gehoeven en maakt de film wat ongeloofwaardig. Het onderwerp is op zichzelf al dusdanig interessant dat een dergelijke 'opleuking' niet nodig is. Desalnietemin een aanrader.

- Marian Cornelisse over In Utero

Deze film heeft voor mij aangetoond dat de omgeving en de psyche van de moeder van invloed zijn op de ongeboren baby, zowel in zijn lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. In mijn therapeutisch werk hebben we dit aangenomen. Het is heel fijn om te zien dat dit verband ook daadwerkelijk is aangetoond.

Wat niet in de film naar voren kwam, maar wel mijn ervaring is in mijn eigen leven en in mijn therapeutisch werk dat impact van trauma's die voor de geboorte zijn ontstaan in therapie weer neutraal gemaakt kan worden. Zo bijzonder zijn we geschapen. Het is geen gemakkelijk proces omdat deze trauma's diep in onze geest verankerd zitten.

- Maya Cox over In Utero

Het begint met een shock en houdt vervolgens mijn aandacht volledig. De impact van deze film voel ik nog en heeft mij op een spoor van vergetelheid gezet. Dank.

- Els Lambrecht over In Utero

Stof tot nadenken....

Mij heeft die alleszins aan het denken gezet...

- Paula Wielders over In Utero

Hele grote tegenvaller. Er worden heel veel totaal niet onderbouwde aannames gedaan en relaties gelegd die totaal niet bewezen kunnen worden. Eén en al invulling zonder enig bewijs. Hoog zweef gehalte, wazige film.

- Marc en Alice over In Utero

Erg boeiend vanwege vernieuwende inzichten die je aan het denken zetten. Iedereen zou deze film/documentaire moeten zien.

- felice de lint over In Utero

Wat een grote teleurstelling deze film, ik werd overvallen door de vele stellingnames die niet onderbouwt werden. Erg negatieve inslag. Als redelijk denkend en voelend mens weten we al veel meer, dan de filmmaker aanneemt. Ben echt echt geschokt door de dommigheid en t amerikaanse in deze film.

- Sylvia over In Utero

Echt geweldige film!!!

- Ank over In Utero

Mooie film! Aanrader voor iedereen. Vertoon op scholen!

- Ruth Adriaansens over In Utero

Fantastisch, niet uit te leggen gewoon gaan kijken.

- Pleunie over In Utero

Interessante docu. Aanrader

- Jeanine over In Utero

Ongelogelijk interessant! Geeft inzicht in gedrag van jezelf, je ouders, grootouders en andere familieleden! Dit zou iedereen moeten zien, zeker toekomstige ouders!

- Riet over In Utero

Mooie documentaire. Een aanrader. Jammer alleen dat er geen kritische kanttekeningen worden gezet bij echoscopie. Is m.i. niet zonder gevaar.

- jenny over In Utero

Fijn dat er een film is gemaakt over zo'n essentieel stuk van ons bestaan.

- Karin J.M. van der Bruggen over In Utero

Voor mij persoonlijk weinig nieuws, maar voor velen die zich er nog niet in verdiept hebben heel waardevol, een eyeopener, een aanrader.Eerlijk vond ik de eerste helft het meest sterk, later vond ik het wat uitwijken ofwel niet veel meerwaarde hebben.

- Corrie over In Utero

Trailer liet mij vermoeden dat er mooi beeldmateriaal getoond zou worden vanuit de baarmoeder.

Het werd een verbaal verhaal. Ook leerzaam. Ook nodig.

- LA over In Utero

Een deel van de informatie wordt goed onderbouwd met wetenschappelijk bewijs. Dat deel was me echter al goed bekend. De overige informatie is vrij "psycho-analytisch" gekleurd en behoorlijk gebaseerd op aannames. De ingevoegde filmfragmenten voegden naar mijn mening weinig toe en vond ik vaak zelfs storend. Jammer dat er ook weinig handvatten gegeven worden. Als aanstaande moeder heb je het voorvallen van traumatische gebeurtenissen meestal niet in de hand. Maar wat kun je dan doen? Ik had er meer van verwacht.

- Winnie over In Utero

Zeer mooie documentaire over invloed van wat je als embryo al meekrijgt van je moeder en omgeving waarin je moeder verkeert. Aanrader!

- Martin Ackermans over In Utero

1. Complimenten voor Christine van Dalen om deze docu naar Nederland te halen. Zij leidde de film ook enthousiast in. 2. Nuttig voor iedereen die vragen stelt over de Matrix waarin we leven (werd dan ook een aantal keer aangehaald) 3. Fragmenten uit 'Alien' hebben, m.i., niets met ongewenste zwangerschappen te maken, maar met - de naam zegt het al - Aliens. Voor mij gaat de film over of wij werkelijk als individu in staat zijn om echte vrijheid te ervaren (en dan: wat is dan 'echte vrijheid'?) De moeite waard om te bekijken.

- Sheila Neijman over In Utero

Een prachtige film over Epigenetica, omgevingsinvloeden en hoe we kunnen werken aan een hoger bewustzijn.

- Josette Berg over In Utero

Mooie documentaire waar ik inhoudelijk al met de materie bekend was. Geeft te denken en een geheel andere insteek/visie op zgn. hedendaagse als psychisch gelabelde aandoeningen die wel eens puur een overlevingsstrategie zouden kunnen zijn door de invloeden in de baarmoeder. Bewustwording over je denken, doen en emoties tijdens de zwangerschap en zelfs daarvoor en de effecten op het nieuwe leven zijn evident. Stress is een grote factor, het geeft de hectische maatschappij weer. Treffend fragment over het collectieve energetische 'beleven' van angst bij Joodse baby's tijdens de opkomst van het fascisme. Chapeau!

- Jeanne over In Utero

Goed weergegeven wat er aan indrukken binnen kunnen komen. Ook hoe wij tegenwoordig in een sneltrein zijn beland. Het is zeker een aanrader!

- Betteke Visserman over In Utero

Een heel mooie film. Die ongetwijfeld zal bijdragen aan het bewustzijn over het grote belang en de kwetsbaarheid van de periode van een mensenleven in utero.

Maar helaas, wordt echo kritiekloos omarmd. Als wetenschappelijk medium mag het dan van betekenis zijn om kennis aan het licht te brengen over de prenatale fase, als medium om rucksichtlos elke zwangere vrouw frequent te onderzoeken (denk hierbij ook aan doppler) is deze methode waarschijnlijk helemaal niet zo veilig en onbesproken als ze wel mag lijken. Zie hiervoor: http://www.earth-matters.nl/13/11148/grenswetenschap/human-studies-condemn-ultrasound.html en http://www.whale.to/a/human_studies_condemn_ultrasound.html.

Lichaam en geest zijn verweven. Het gaat niet alleen om psychische belasting, maar ook om andere invloeden zoals voedsel en straling.

- Otto Stam over In Utero

Ik had gehoopt met mijn zoon naar deze film te gaan. Ik was blij dat hij niet kon. En mijn vrouw zal ik hem zeker niet aanraden. (Ze hadden een zware tijd tijdens de zwangerschap.) Deze film laat je wel schrikken, maar geeft je niets in handen. Dat therapeuten die werken met opstellingen er dol op zijn vind ik dan wel weer logisch.

- Roos over In Utero

Het 'zweefgehalte' van de film is erg hoog. Er worden veel vage onderzoeken aangehaald en de geloofwaardigheid van de getrokken conclusies zijn zeer dubieus. De film is enorm sentimenteel gekleurd, een enorme tegenvaller voor een 'documentaire', het is meer een drama.

- marijke over In Utero

De film heeft me geraakt en geeft inspiratie om door te geven aan anderen. De afsluiting dat liefde ook hier de sleutel is van patronen doorbreken die we hebben meegekregen geeft hoop en vooral inzicht.

- Linda over In Utero

Zeer indringende documentaire. Bevestigt dat onze hele vroege ervaringen zoveel invloed hebben op ons welzijn in latere leven. Iedereen die met zwangeren, baby's en kinderen werkt zou deze film moeten zien. Behalve confronterende inzichten geeft het ook de richting waar je de 'oplossing' kunt vinden.

- José vd Haven over In Utero

Erg mooie documentaire die voor mij nog maar weer eens bevestigt hoezeer je bent wat je nu bent door wat er aan vooraf is gegaan.

Voor mij een minpuntje: de gebruikte filmfragmenten. Hoewel ze zeker toepasselijk zijn en verduidelijken vond ik ze soms ook storend.

Indrukwekkend en stof tot nadenken.

- Leonoor mees over In Utero

Mooi, indrukwekkend maar wel erg veel onnodige filmfragmenten die niet veel toevoegen. Het is hartverscheurend om te beseffen wat een lost generation dit is met al die angstige en gestreste moeders in deze tijd van oorlog en vluchtelingen.

- Danielle over In Utero

Indrukwekkende documentaire!

Als echoscopiste dacht ik toch al een aardige inkijk te hebben in de wereld van de ongeboren mens, maar na deze film begrijp ik dat ik geen idee had van wat zich daar allemaal afspeelt in de baarmoeder.....

Confronterend, ontroerend en verhelderend voor alle mensen.

- Kim Antons over In Utero

Wat een prachtige film!! Ik werk veel met jonge (toekomstige) ouders en ik zou het liefst iedereen deze film willen laten zien. Dankbaar ben ik ook door het besef dat ik een fijne tijd heb gehad bij mijn moeder in de buik (en daarna)! Bedankt.

- Desiree Smulders over In Utero

Een film die voor iedereen meerwaarde heeft. Uiteraard zijn er voorkeuren kenbaar te maken over waarom dingen anders gebracht hadden kunnen worden. Als echter iedereen de grote lijnen van deze documentaire zou gaan 'leven', dan zou de wereld er heel mooi uit kunnen zien.

- paul truijen over In Utero

Interessant verhaal, zou op internet gedownload kunnen worden om nog eens alles te horen.....vooral voor aanstaande ouders....ik had hier sowieso connecties mee ....14 jaar geleden al mijn 50 jarige verwekking gevierd.....

- rita de greve over In Utero

Dag

Ik vond 'in utero' mooi en nodig! Toch ben ik teleurgesteld:

- wat hierin getoond werd is niet nieuw voor me,

- de illustraties adhv. films zoals 'aliens' enz. waren geen meerwaarde en verloren tijd,

- ik heb de reclame doorgekregen via mensen die opstellingen begeleiden; ik had daarom meer verwacht over oa. het transgenerationele, -het ontstaan van trauma's en hechtingsproblemen als foetus. Graag een vervolg!

- Karin over In Utero

Een prachtige film die zo klopt!! Sinds afgelopen dinsdag gezien en alle dagen bij mij in gedachten en gesprekken. Een groot dank je wel aan de makers van deze film 🙂

Een DVD zou zo mooi zijn om uit te kunnen reiken aan vrienden en cliënten.

Laten we het collectieve bewustzijn vullen met liefdevol bewustzijn.

- Mascha Loschmann over In Utero

Een geweldige film die een deel 2 ter verdieping en verpersoonlijking verdient. Plus een uitgave voor op scholen. Op z'n allerlaatst tijdens de lessen sexuele voorlichting.

Maar ik zou al heel vroeg beginnen met dit in het bewustzijn houden van jonge kinderen. Verloskundigen op de opleiding zouden 't op z'n minst in hun pakket moeten hebben, samen met de film.

"Birth as we know it"

Geweldig dat dit gedachtengoed en onze mensgeschiedenis meer breed toegankelijk wordt!

- Diane over In Utero

Het was een interessante documentaire, mooi dat wetenschappers zich met dit thema bezighouden om meer bewustzijn te creëren. Voor mij persoonlijk was de film iets té wetenschappelijk en té informatief; het was te veel informatie om in één keer te kunnen bevatten. Ik voel zelf niet de behoefte om de film op korte termijn nog eens te bekijken. Ook vond ik het allemaal iets te dramatisch en problematisch gebracht; pas op het laatst kwam er een kleine ommekeer in en werden er ook oplossingen en lichtpuntjes gegeven. Wat mij betreft mag een eventuele vervolgfilm zich meer bezighouden met oplossingen en hoe het beter kan in plaats van alleen maar de problematische weergave van feiten. Ook mogen er wat mij betreft wat meer verhalende momenten en beelden in i.p.v. zoveel wetenschappers aan het woord. Maar ieder zijn ding. Voor wetenschappers zal dit vast een boeiende film zijn.

- Yvonne van der Tas over In Utero

Zeer boeiende documentaire ik zou graag willen dat al mijn collega's in het ziekenhuis deze film zouden kunnen zien.

Kunnen jullie niet nog een jaartje doorgaan met voorstellingen? En een DVD zou zeer prettig zijn om de vele info nog eens rustig na te kijken/lezen. Voor mij was het persoonlijk aanvulling van de dingen die ik al langer wist.

- Marijke Feijtel over In Utero

Mooie toegankelijke documentaire die eigenlijk breed vertoond zou moeten worden (tv). Het zou meer mensen bewust kunnen maken van 'onze vorming tot wie we zijn'. Aandacht voor therapie en 'reparatiemogelijkheid' zou wel goed zijn. Voor mij een illustratie op de lezing die ik professioneel geef over preverbaal trauma (alsof we samen hadden gewerkt, bijzonder).

- yvonne over In Utero

Prachtige film, teveel om in 1 avond te behappen, werkt nog door.

- Marion over In Utero

Film voor de tweede keer gezien. Eerste keer in Zaltbommel en nu in Venlo. Je ziet en hoort de tweede keer weer meer. Film die bij verloskundige en bij de JGZ meer prenataal besef zou kunnen brengen. Ik blijf het een indrukwekkend documentaire vinden en hoop dat ik ooit een DVD hiervan kan bemachtigen.

- Toot over In Utero

Prima film voor iedereen die onbekend is met het prenatale besef. Wat ik miste was de mogelijkheid om plenair van gedachten te wisselen. Ook een verwijzing naar bestaande therapieën zou goed geweest zijn.

- Rian over In Utero

Een indrukwekkende documentaire over de invloed van ons leven in de baarmoeder op ons huidige leven. Soms confronterend. Ik vond de film wel wat snel en te fragmentarisch. Ik had iets meer psychologische diepgang verwacht. Maar voor mensen voor wie dit onderwerp nieuw is, is het een zeer goede film.

- Yvonne over In Utero

Hele goede maar ook snelle docu, soms verdrietig confronterend maar vooral vernieuwend en mooi in beeld gebracht.

Echt een aanrader, het zal nog weken in m'n systeem zijn.

- Lianne over In Utero

Goede documentaire, zou bij tegenlicht uitgezonden moeten worden!

- Danielle over In Utero

Verhelderende documentaire waarin hetgeen ik al wist nu wetenschappelijk en onderbouwd bewezen wordt! Voor iedereen een must see! Maar ook het besef dat het een lange weg te gaan is in onze huidige wereld waar oorlogen, haat en geweld nog steeds een groot issue is. De boodschap verspreiden en hopen op een mooiere wereld!

- Rian van den Biggelaar over In Utero

Echt een prima documentaire. Indrukwekkend.

Het raakt nogal wat emotie bij me. Ook veel herkenning, ik ben er nu nog van onder de indruk.

Ook verdrietig, ik zo'n sterke mate dat ons leven beïnvloed wordt door pijn en angst. Maar goed om te horen dat liefde/begrip weer veel kan helen, dat geeft weer moed.

En ook dat er geen schuldige zijn, we doen allemaal ons best om er iets moois van te maken......

Veel liefs allemaal,

Warme groet.

- Anja Berkemeijer over In Utero

Op zich voor mij niks onbekends.

Wat ik jammer vind is dat er niet aangegeven word dat er een therapie is die het celgeheugen weer blanco te maken. Ik had daar graag aansluitend waar informatie over gegeven. Ik ben daar namelijk dagelijks mee bezig met goede resultaten!

- Guido Cuijpers over In Utero

We weten dit wel maar we willen geen (oude)pijn voelen. We stellen alles in stelling om hierbij weg te blijven. Het gebruik van drugs/medicatie/vermaak. Allemaal afleiding terwijl we op zoek zijn naar liefde, verbinding. Een prachtige film die veel meer mensen moeten gaan zien om echt een bewustwordingsshift te krijgen in onze samenleving. Dat de angst die we vaak voelen niets met de ander te maken heeft maar met ons eigen onverwerkte verleden.

- Cindy over In Utero

Ik had me er iets anders van voorgesteld! Meer vanuit de baarmoeder! En meer in de vorm van een film! Meer ook het positieve van zwanger zijn en wat er van binnen allemaal gebeurt!

- M-J over In Utero

Het is zeker een film die algemener getoond mag worden. Vele dingen herken ik. Ik weet en geloof ook dat t zo werkt....daarom is het zo belangrijk dat je met liefde en met je hart met je moederschap om gaat. De moeder maar ook de omgeving!!!!. Een eye opener voor iedereen.

- Jeanette over In Utero

(Te) veel gepraat, weinig film

Ik moest moeite doen om te blijven luisteren!

- Helmie over In Utero

Geweldig, zo boeiend, de tijd vliegt om. Delen delen delen op laagdrempelige plaatsen zoals buurthuizen, middelbare scholen, vriendengroepen.

- Bas over In Utero

Mooi documentaire, zou hem graag beschikbaar hebben om met cliënten te delen. Meeste problematiek allemaal terug te voeren op onveilige hechting. De parallel met de Matrix heel treffend. Ook altijd naar de Matrix gekeken als een ontwaken uit onze persoonlijke afweer en bewusteloosheid en het leven weer in eigen handen nemen.

- AnitA van Kempen over In Utero

Goede documentaire die mij al erg bekend voorkwam. Had her en der meer verdieping mogen hebben.

- Annet over In Utero

Prachtige indrukwekkende documentaire, kan niet genoeg gedeeld worden, zal goed zijn als deze film ook op scholen getoond wordt.

- Tonnie over In Utero

Terugkijkend op mijn verleden er achter komen wie ik ben en hoe de weg ernaar toe was en is zoals ik nu in het leven sta. Prachtig documentaire zo belangrijk de liefdevolle start van mensen.

- Tanja over In Utero

Prachtige film met veel informatie! Mooi om deze inzichten met een groot publiek te delen.

- Katrijn over In Utero

Ik vond het een erg indrukwekkende documentaire waarin veel belangrijke en niet voor iedereen bekende aspecten m.b.t. zwangerschap aan bod komen. Zelf kreeg ik er wel bijna een schuldgevoel met terugwerkende kracht van richting mijn kinderen. Anderzijds dacht ik achteraf: 'Nou, als het allemaal zo heftig is, dan vind ik dat velen van ons het er toch goed vanaf brengen!' 😊 Zeker gezien de overdraagbaarheid van pijn en stress door de eeuwen heen... Ik begrijp uit de zware ondertoon van de film dat de makers mensen alert willen maken, maar miste wel de positieve tegenhangers, dingen die we wel goed doen...

- Grietie over In Utero

Had mij er iets anders van voorgesteld. Er werden veel problemen aangekaart maar geen vervolg hieraan gegeven.
Geen uitleg of verdieping hoe nu verder. Het leek ook dat er alleen maar problemen waren. Had graag ook de positieve kant willen horen. Het is overigens prima om te horen welke factoren er een rol kunnen spelen in je latere leven.

- Nicole over In Utero

Mooie en indrukwekkende documentaire. Natuurlijk is het waar, dacht ik na afloop. Zo ervaar ik het ook.

- Yvonne over In Utero

Indrukwekkende en confronterende documentaire. Het maakt me nog meer bewust van hoe waardevol het is bewustzijn te ontwikkeling en daarbij 'pijn' van eerdere generaties niet meer door te geven aan volgende generaties. Blij dat ik deze wetenschap al mee mag nemen voordat ik nieuw leven op deze aarde zet.

- Robin over In Utero

Mooie documentaire met veel verschillende experts die het verhaal vanuit diverse hoeken toegelichten. Aanrader, alhoewel ik eigenlijk ook wel blij ben dat ik deze film pas na mijn zwangerschappen heb gezien omdat ik me anders misschien wel schuldig gevoeld zou hebben over mijn eigen stress momenten 😉

- Petra over In Utero

De negatieve kant van het zwanger zijn wordt in de film belicht, waardoor somberheid overheerst. Vooral in combinatie met de (heftige) voorbeelden van vroeger en experts aan het woord. Ik vond het niet van deze tijd en had iets anders verwacht bij het lezen van de intro/aankondiging.

- Sanne over In Utero

Mooie docu, flitsend gemonteerd en daardoor van deze tijd en geschikt voor breed publiek. Welke ontwikkeling wanneer in de baarmoeder kwam weinig aan bod, terwijl titel dat wel doet vermoeden.

Film zou op scholen voor jongeren, ouders en docenten moeten worden vertoond in kader van burgerschap.

Aanrader wat mij betreft!

- Roos over In Utero

Aangrijpend, sluit aan bij Past Reality Integration.

- Bertie over In Utero

Indrukwekkend, herkenbaar, inzichtelijk... mooi!

Ik ben momenteel zelf zwanger... aan het einde vd film zat ik te huilen van ontroering.. 🙂

- Bastiaan over In Utero

Goede documantaire. Voelt belangrijk dat In Utero ook getoond en besproken wordt op alle middelbare scholen, biologie/maatschappijleer. Zal kinderen inzicht geven in hun angsten, gedrag en partnerkeuze (waarom het belangrijk is om eerst te komen tot eigen liefde (voor jezelf) ipv liefde trachten te vinden in de buitenwereld / partner.

Vanwege opleiding Klinische Psycho Neuro-immunologie, was info mij reeds bekend. Had zelfs iets uigebreider gemogen, mogelijke effecten van suiker en electrosmog, (mobiele telefoon) op o.a. vruchtbaarheid en ontwikkeling van de foetus; Bewustzijn en Morfologische velden (Rupert Sheldrake), en bieden van mogelijke oplossingen. (biology of belief / Bruce Lipton) en voedingstoffen die een positieve invloed hebben zoals paddestoelen, die veel Neurotrophic factors bevatten tbv aanleggen nieuwe neurologische paden...

Bovenal een goede docu, voor iedereen die geïnteresseerd is in de ontwikkeling en achtergronden van zijn/haar eigen (on)bewust "Zijn".

- Alke over In Utero

Het betoog maakt indruk, en sommige verhalen blijven je bij. Storend daarbij vond ik dat het woord van experts erg overheersend was. Ik herken de zware, pessimistische grondtoon van andere recensies niet zo. De imprint is niet alleen maar negatief maar beschermt je ook.

- HM over In Utero

Belangrijk en fascinerend onderwerp! Sommige delen waren inhoudelijk erg sterk. Maar ik vond de film meestal slecht en onsamenhangend opgebouwd. Ook miste ik verdieping en uitleg op een aantal (voor mij) belangrijke gebieden zoals HOE de imprint dan precies ontstaat. De linken met de films waren wonderlijk en irrelevant

- Marco planting over In Utero

Prachtige docu ook confronterend om te zien dat je een groot deel van je leven vanuit een inprint handelt die allang voorbij is. Nu nog het deel van hoe we die inprinten kunnen elimineren en de cirkel kunnen doorbreken. Zodat eem ieder kan leven vanuit wie hij is en dus niet zoals nu vanuit een inprint.

- Brenda over In Utero

Mooie ervaring en veel bevestiging gehoord van wat ik al wist. Mooi dankzij het gegeven dat deze kennis met de film nu een breder publiek bereikt

- Catrine over In Utero

Heel mooie film, die iedereen zou moeten zien. Heeft heel veel raakvlakken met Past Reality Integration eigenlijk.

- Laureen over In Utero

Op zich een aardige documentaire. Maar ik had er meer van verwacht. De dramatiek bij de stukjes films is te ver gezocht. Matrix vergelijking zelfs storend. Miste toch ook de romantiek van het zwanger zijn en hoe mooi het is om moeder te worden.

Bovendien weten we allemaal dat stress een negatieve factor is maar hoe ver kun je gaan om dit in zo'n vroeg stadium te beïnvloeden?

- maria over In Utero

Uitspraken en beelden hebben me geraakt. Soms zijn beweringen van experts iets te stellig. De mentale kant (experts) aan het woord overheerst.

- Marion over In Utero

Ik had er iets meer van verwacht, ook de manier hoe de film was opgebouwd! Weinig vernieuwende inzichten.

- Marlies over In Utero

Wat een somber beeld. Als alle negatieve dingen vanaf de bevruchting worden opgeslagen en onomkeerbaar zijn biedt dat weinig goeds. Niets positiefs in deze documentaire over dat het brein plastisch en gelukkig ook veranderbaar is. Geen nieuwe informatie; dat stress negatief inwerkt op (ongeboren)kind én volwassenen was mij al bekend. De associaties met de films was mij niet duidelijk. Ik had er veel meer van verwacht!

- Agnes over In Utero

Blij deze film gezien te hebben samen met mijn dochter van 19. Dit gaf een aparte dimensie aan het beleven van de beelden en de verhalen. Door de snelheid in de film heb ik het gevoel sommige dingen 'gemist' te hebben. Bovenal blij deze film niet gemist te hebben.

- Geraldine over In Utero

De documentaire viel me tegen. De boodschap door een aantal 'talking heads' gebracht, werd vrnl. ondersteund met filmbeelden die ik behoorlijk vergezocht vond. Bij het lange fragment uit de matrix, raakte ik het spoor volledig bijster. De pretenties waren ambitieus maar juist daardoor miste ik de onderbouwing met recent wetenschappelijk onderzoek of goede ervaringsverhalen uit de praktijk. Geen aanrader dus wat mij betreft.

- Silvia over In Utero

Ik had hoge verwachtingen van inutero! Deels uitgekomen; Goed dat deze docu zo aanslaat en veel bezocht word! En toch ben ik ook wat teleurgesteld; naast de vaart en springerigheid van heftige beelden en linkende info mistte ik echt vertraging! Vertraging als ingang tot besef dat elk van ons dus zo een fijngevoelig wezen was/is en elk van ons perinatale ervaring (al dan niet traumatisch) in ons lichaam meedraagt! Ik mistte in de docu iemand als Mathew Aplleton!

- Wouter over In Utero

Eindelijk weer een docu die onze ogen doet openen.

Voor mij niet perse nieuwe informatie. Maar je wordt je wel meer bewust.

Nu de rest van de wereld nog.

- Liesbeth van Breemen over In Utero

Indrukwekkend, herkenbaar en door interviewstijl wat saai. Professioneel gezien (systemisch coach) een prachtige (wetenschappelijke) onderbouwing van wat onbewust aan generaties wordt doorgegeven. Must see, dat wel!

- Anne over In Utero

Stof tot nadenken. Mooi dat het getoond wordt aan groter publiek. Aanrader voor jongeren die in fase zitten om zelf een ouder te worden. Zodat ze weten wat voor effect omgeving heeft op nieuw leven in eigen buik.

- Dorien over In Utero

Informatieve film, voor mij persoonlijk geen nieuwe informatie. Stiekem had ik er meer van verwacht...

- Anouschka over In Utero

Ik zou deze film niet aanraden aan zwangere vrouwen vanwege een aantal heftige fragmenten. Zelf was ik 37 weken zwanger bij het bekijken van deze film en voor mij waren bepaalde beelden en feiten te schokkend. Ik had een romantischer/positiever verhaal verwacht maar het was vooral maar horror en ellende... De vergelijking met films vond ik erg ver gezocht.

- Geertje over In Utero

Een indrukwekkende film over de invloed op de foetus in de baarmoeder, maar wel erg gedramatiseerd, alsof we allemaal naar de psychiater zouden moeten, en veel verantwoordelijkheid leggend bij de vrouw.

- Els over In Utero

Goed dat deze docu is gekocht om het grote publiek kennis te laten maken met deze kennis.(voor mij niet nieuw) Het is wel 90 min info en ik vond hem in zijn geheel wat te chaotisch w.b beelden, personen die wat vertelden en info.

Boeiende docu!

- Baukelien over In Utero

Bevestigend-Indrukwekkend- De relatie met films als Alice in Wonderland, The Matrix en ET(?) vind ik storend.

Met mijn voorganger eens dat het op middelbare scholen moet worden getoond. Niet aan zwangeren overigens want die krijgen acuut stress 😉

- Karen over In Utero

Aan deze "overdracht" in de baarmoeder werk ik met cliënten. Mooi deze verspreiding over steeds meer mensen/jongeren. Bewustwording in ons bewustzijn, is nodig voor wereldwijde bewustwording.

Vanuit daar kan, vermoed ik, pas de omslag gemaakt worden naar wereldvrede.

Het begint altijd eerst in het klein, in jezelf. Liefde voor jezelf, compassie en begrip en van daaruit ook voor de ander(en).

Waardevol: Film op middelbare school aanbieden, (biologie) dan kunnen ze de kennis meenemen. Goed initiatief!

- Jos over In Utero

Erg mooie film, voor mij persoonlijk veel herkenning en een echte eyeopener!

- Frederieke MG over In Utero

Goede documentaire over invloed van stress en emoties tijdens de zwangerschap. En ook over liefde. Hoe verslaving aan drugs, sex en geld terug is te voeren op het verlangen naar liefde. Wordt het niet tijd dat onze wetenschap (en daarmee de politiek) zich echt gaat interesseren voor de onzichtbare wereld, en dat er dan een passend beleid voor onderwijs en zorg kan komen? Omgaan met stress, en omgaan met elkaar; dat zou echt verandering in deze wereld brengen. Film biedt veel stof tot nadenken.

- Anita over In Utero

Indrukwekkende documentaire. Mooi dat filmfragmenten van o.a. the matrix en disney gebruikt zijn om dingen duidelijk te maken. Het deed mij gelijk denken aan mijn eigen zwangerschappen en hoe ik mij toen (emotioneel) voelde en wat dit voor effect heeft op onze kinderen.

- Eliane van Herwaarden over In Utero

Prachtige weergave over de invloed van gebeurtenissen en gevoelens die in de baarmoeder plaatsvinden.

- Payodhi over In Utero

Belangrijke voorlichtingsfilm, lijkt mij. Er is nog meer biologisch bewijs voor de beïnvloedbaarheid van de foetus in ontwikkeling vanuit de omgeving. Vooral het pre-verbale aspect van foetaal trauma vind ik belangrijk, dingen gebeurden zonder dat je de structuur en organisatie van de taal had om ermee te dealen. Kom ik veel tegen als therapeut.

- Jan over In Utero

Helder en duidelijk als je veel van dit onderwerp weet. Als het de eerste keer is dat je dit hoort en ziet dan kan het verbijsterend overkomen. Dit soort films zal veel meer getoond dienen te worden en over gesproken dienen te worden. Alles is liefde.

- P.Boin over In Utero

Waardering 5 sterren, omdat het eerste docu is met dit gezichtspunt.

Wil graag zien dat de overheid dit bekijkt, vanwege wens Rotterdam voor gedwongen anti conceptie voor verslaafden en/of dakloze MOEDERS, die reeds in pleeggezinnen geplaatsten kinderen hebben. Dit vergelijkbaar met het schokkende feit dat baby's zonder narcose werden geopereerd tot in de jaren 50, inmiddels ONDENKBAAR

Ook omroepen, b.v. HUMAN die binnenkort over opvoeden iets heeft, aanreiken. Ikzelf zou een dvd willen!!! Hulde aan de psychoterapeuten die dit hierheen haalden.

- loek over In Utero

Zeer interessant

- Annet Stroot over In Utero

Interessante film. Wel veel informatie in relatief korte tijd. "Amerikaans" gebracht, dat vond ik af en toe wat storend. Miste soms onderbouwing en de ondertiteling was soms slecht leesbaar. Heeft me van begin tot eind geboeid.

- Jan en Dini over In Utero

We kunnen iedereen deze docu van harte aanbevelen. Zeer de moeite waard. Alleen jammer dat het zo snel gaat. Dus...je moet deze documentaire minstens 2 a 3x zien. Wachten met spanning wanneer hij op dvd verschijnt.

- Mandy over In Utero

Echt top film! Voor professionals en geïnteresseerden. Zou een soort van 'verplicht' moeten zijn voor iedereen die zwanger wenst te worden. Ook mooi om te zien dat ondanks dat er veel mis kan gaan in je leven, liefde de helende factor is. Bedankt voor het naar NL halen van deze film. Ik ervaar hem als zeer waardevol voor het creeeren van een liefdevollere en mooie wereld.

- Neeltje over In Utero

Een documentaire met veel gesproken tekst wat er bij mij op een gegeven moment voor zorgde dat ik de aandacht er moeilijk bij kon houden. Had er denk ik ook mee te maken dat ik weinig nieuws hoorde en daadwerkelijke bewijzen voor de theorie miste. Daar had ik namelijk op gehoopt...

- Linda over In Utero

Boeiend, ga 'm binnenkort nog een keer zien.

- Nicolette over In Utero

Het was een boeiende film met veel herkenning en één spreker (de man met de verdrietige ogen) had gelukkig ook aanbevelingen voor volwassenen die zelf een innerlijke wijsheid hebben ontdekt waarmee ze aan de slag kunnen met hun onverwerkte problemen tot diep in hun onbewuste. Want...wat ik vond is, dat het een film en een aanbeveling was voor therapeuten (ben ik zelf ook geweest) met de roep om nog dieper te onderzoeken. Er wordt verwezen naar het her- en erkennen van deze inzichten en het belang voor de wereld, maar aan het (zwakke) einde lijkt het wel of we moeten wachten tot deze inzichten worden herkend en toegepast door de nieuwste generatie.

- Mieke over In Utero

Ontroerend en schokkend om te zien en te voelen hoeveel invloed stress op een baby heeft.

- Karen van Welsum over In Utero

Zó leuk om deze film met je moeder te kijken! Daarna uit eten gegaan om alle gespreksstof te kunnen bespreken.

Mooie uiteenzettingen en invalshoeken ook. Ik zou hem heel graag nog eens willen zien.

- Marion. over In Utero

Mooie documentaire met heldere boodschap. Film zou "verplichte kost" moeten zijn voor mensen met een kinderwens of zelfs in het laatste jaar van het voortgezet onderwijs. Film heeft stof doen opwaaien op m'n werk... diepgang kwam vanzelf.

- carla over In Utero

Geweldig dat dit nu eens echt naar buiten komt. Ik werk met deze 'kennis' als coach voor zwangeren en ouders met kinderen van 0-7 jaar. Ik kan hierover praten omdat ik het zelf t/m conceptie en voorouders in de bloedlijn zo heb kunnen 'zien' voelen en doorleven. Ook de enorme impact van demonier van conceptie sleet daarin een grote rol. De film gaat eigenlijk veel over de zwangerschapsinvloed. IK mis wel de belichting vanuit de mannelijke impulsen en invloeden.

Maar zeker hoort zegt het voort! Misschien iets voor RTL late night (Umberto Tan)?? Of een andere zender. Veel succes en z-O-nnegroet Carla

- Marian de Waard over In Utero

Ik ben al 2 X naar de film Utero geweest, dat was prettig want de 1e keer komt er veel op je af.

Ik geef het door aan mensen die er voor open staan.

Indrukwekkende film!!

- Daan Griffioen over In Utero

Geen eyeopener maar wel vermaakt!

- Maartje over In Utero

Indrukwekkende film, waarvan ik echt even moest bijkomen. De film geeft een heldere boodschap zonder een oplossing voor te schrijven. Dat vind ik nou juist mooi eraan. Mooi hoe de associaties worden gelegd, vooral met de film The Matrix.

- johan over In Utero

Beetje Amerikaans populistisch. Veel geschetter, een paar inzichten, maar de echte diepgang ontbreekt helaas.

Uitermate geschikt voor mensen die vaak films van Amerikaanse makelij bekijken zoals bij RTL-bier en SBS-seks

Na de bioscoop ronde is één van beide zenders een goede optie om een breder publiek iets bewuster te maken.

- Helma over In Utero

Veel herkenning in In Utero, ik mis wel praktische oplossingen. Het doemscenario blijft voor mij dan hangen. Binnen de Nucleus coach opleidingen wordt al 7 jaar lesgegeven in een speciale coachtechniek door mij en collegae om ook echt verlichting te kunnen geven aan de effecten van prenatale en geboortetrauma's.

- Dirkje de Bok over In Utero

Hele mooie en goedonderbouwde film, die iedereen zou moeten zien!

- Luce over In Utero

De film viel mij tegen, ik had meer informatie en/of diepgang verwacht en ik vond het vermoeiend het ene voorbeeld na het andere voorbij te zien komen met weinig toelichting/achtergrondinfo. In die zin heb ik het als een documentaire in typisch amerikaanse stijl ervaren.

- Karin over In Utero

Indrukwekkende docu, met verwachte inhoud, die toch aan het denken zet! Wat eenzijdig alsof bijna alle probleemgedrag voortkomt uit de periode in utero, maar misschien noodzakelijk om het zo te doen, zodat de boodschap overkomt. De genetische info vanuit onze voorouders werd gelukkig wel genoemd. Ik vond de film erg snel en onrustig, zodat er weinig tijd was om het tussendoor te laten inzinken... De link die gemaakt werd met de films (mn met The Matrix) maakten indruk! De eindboodschap was mooi, maar wat magertjes en wederom te vluchtig weergegeven naar mijn smaak.. Toch een aanrader voor anderen!

- Elisabeth over In Utero

Zeer indrukwekkend en een heldere boodschap tot bewustwording over de effecten van onze eerste periode in ons leven. Deze film is wat mij betreft een must, zeker voor hen die in de hulpverlening werkzaam zijn.

- Mieke Vollenbroek over In Utero

Natuurlijk hebben stressfactoren invloed op de baby, maar waarom was er geen aandacht voor milieuvervuiling, weekmakers in plastics, giftige dampen uit tapijten gemodificeerd voedsel etc. Ook al deze zaken zijn van invloed; Ik miste wetenschappelijke onderzoeksresultaten. Een gemiste kans om mensen bewuster te maken van het feit dat er verandering nodig is.

- anneke over In Utero

De documentaire viel mij erg tegen. Geen nieuws voor mij, herhaling is prima en nodig. Helaas weinig beelden, die bij mij blijven hangen, geen diepgang, aansprekende casus en overtuigende wetenschappelijke statistieken. En helaas naast de erkenning, geen uitzicht schets door de experts en maakster. Een negatieve meta boodschap blijft hangen. Gelukkig weet ik dat ouders en kinderen ook verbazingwekkend veerkrachtig en creatief zijn.

- Linda over In Utero

Had er meer van verwacht. Niets nieuws en vond de filmfragmenten erg rommelig.

- Resi over In Utero

Ondanks dat ik al wist dat de fysieke en mentale toestand van de moeder van invloed is op het kind in de baarmoeder, vond ik het toch een hele boeiende film. Wat ik minder vond was dat ik het gevoel kreeg, dat daar de blauwdruk voor je leven eigenlijk bepaald wordt en dat daar naderhand niet veel meer aan te doen valt. Dus niet zo hoopvol. Wel een hele boeiende film om achteraf over na te praten.

- Anne Nowee over In Utero

Bevestiging van wat ik al weet, rommelig met al die korte filmstukjes erbij, ik heb meer behoefte aan een chronologisch verhaal en rustiger. Bijvoorbeeld het leven van een aantal mensen op een rij van baby naar volwassen worden. Ik had hogere verwachtingen.

- Leonie Linssen over In Utero

Heel herkenbaar voor mij en een bevestiging van wat ik zelf ervaren heb in regressies en gezien heb in het werk met mijn klanten, waarbij ik terug ga in de voorouderlijn en de overgedragen emoties. Het is aanvullend voor het boek over 'het Koude Moeder syndroom' wat ik aan het schrijven ben over dit fenomeen. Dank dank dank.

- Saskia over In Utero

Een prachtig herkenbaar maar ook pijnlijk confronterend document voor mij. Waarin de laatste eenzame puzzel stukken op zijn plek vielen.. Ik heb MS en wens al enige tijd een nieuwe en gezondere omgeving voor mij. Dank je wel!

- Anita over In Utero

Helaas viel de documentaire mij wat tegen. Ik vond hem rommelig, de beelden en muziek niet ondersteunend maar juist verwarrend. Wat ik ervan onthouden heb is dat wat ik als integratie therapeut psychotherapie al wist; dat de invloed van externe factoren en de emotionele en fysieke toestand van de moeder tijdens de zwangerschap van groot belang is voor de ontwikkeling van een embryo. Dit werd verteld door een paar 'deskundigen' zonder wetenschappelijk bewijs hiervoor aan te leveren. Dat heb ik ook niet nodig maar het is mij onduidelijk waarom juist deze mensen hiervoor benaderd zijn. Ik had gehoopt dat er wat verder op doorgeborduurd zou worden. Namelijk, wat doe je eraan? Want wij kunnen deze omgevingsfactoren helaas niet veranderen; de stress zal alleen maar erger worden in de huidige maatschappij.

- astrid borra over In Utero

Ik ben erg onder de indruk. Ondanks dat ik in mijn opleiding van Peter Levine tot traumatherapeut veel hierover geleerd had. Is het prachtig te zien dat het vele mensen bereikt. Al 7000 mensen kwamen hem zien. Wat mij betreft moet iedereen gaan kijken. Het helpt je je eigen leven in kaart brengen. Dank jullie wel. Margriet Wim en overige.

- Elise te Woerd over In Utero

Indrukwekkend deze film, dankbaar ben ik dat er mensen zijn die zich ervoor inzetten om zo'n belangrijke boodschap in de wereld te brengen. Zwangerschappen afbreken omdat een kind niet perfect zou zijn (denk aan syndroom van Down) komt zo in een heel ander licht te staan.

Er is nog veel meer wat we niet zien, letterlijk en figuurlijk, en waar we wel aandacht aan zouden mogen schenken. Deze film spoort ons aan wezenlijk anders te gaan kijken.

- Gerry over In Utero

Wees dapper. Neem jezelf serieus. Laat je Weten thuis. En ga kijken. Het onbelichte belicht. Meer dan een aanrader. Dank!

- Nora over In Utero

Gisteravond de docu in een theatertje in Houten gaan bekijken. Zo goed en inspirerend, maar ook uitdagend en stimulerend om verantwoordelijkheid te nemen voor alle zwangere vrouwen en hun omgeving! Erg in het verlengde ook van mijn Learning Love werk, opgeleid door Krishnananda en Amana Trobe, als aanvulling op mijn 4 jarige opleiding Lichaamsgerichte Psychotherapie. Echt een aanrader😍👍!Is er ook een dvd te koop? Die zou ik graag in mijn werk aan clienten willen laten zien? Dank voor het brengen van deze waardevolle film!

- Annick over In Utero

Mijn moeder, geboren 1929 was de eerste, die mij vertelde over het intrauterine contact tussen moeder en kind! Het duurde veel te lang dat "inutero" een betekenis heeft gekregen!! Ik ben heel erg dankbaar voor die film!

- Simone over In Utero

Vergezochte verbanden, in de vergelijkingen met films, maar soms ook in de interpretatie van wetenschappelijk onderzoek. Er werd erg van de hak op de tak gesprongen. Ik raakte al snel verveeld van de wetenschappers die vaak erg duidelijk een eigen mening hadden. Geen aanrader.

- Trudie van den broek over In Utero

Pracht film, leerzaam en informatief.

- Lutgarde Marie Vervaet over In Utero

Voor mij een documentaire die nawerkt, ik overloop mijn eigen zwangerschappen en heb zin om er met mijn kinderen over te praten. Niet dat de inhoud zo nieuw was voor mij, als therapeut en na de opleiding bij Margriet en Wim is de theorie me zeker bekend, het raakte meer aan mijn belevingsniveau. Het begrip 'inprent' dat ik als contextueel therapeut ken als legaat en delegaat en destructief gerechtigd zijn bereikte een diepere laag van begrijpen en weten. Hoe het jonge kind heel vroeg al de opdracht voelt om perfect te zijn of te zorgen voor ouders i.p.v. verzorgd te worden, wat we parentificatie noemen. Het filosofisch aspect trof me ook, hoe een betere wereld dus inderdaad via extra aandacht en zorg 'In Utero' begint, omdat een tekort aan dopamine daar in de moederschoot agressie en neiging tot verslaving kan meebrengen. Het beeld ook hoe de meerderheid van de mensheid introspectie en groei ontloopt door afleiding te zoeken: T.V., Facebook en sociale media, shoppen en de drang naar meer ... het neemt bij de meeste mensen alle vrije tijd in. Ik geniet dus na ... dank je wel Margriet, Wim en collega's !

- Marieke van Luin over In Utero

De boodschap is indrukwekkend en goed om de wereld van te overtuigen. Voor mij niet nieuw, maar broodnodig aandacht voor te vragen. De nuance en een bredere kijk op oorzaken, gevolgen en oplossing miste ik. De link met films vond ik niet iets toevoegen en afleiden van de boodschap. Aandacht voor hoe de mensheid zich positief kan aanpassen en eeuwig kan adapteren en leren vond ik onderbelicht. De theorieën van de professionals interessant, soms overtuigend, soms overtuigd van eigen visie en invulling. Goed om gezien te hebben en in gesprek te kunnen gaan met anderen.

- Jozé over In Utero

Voor mij was de film teleurstellend. Het gegeven dat een foetus de ervaringen van de moeder voelt en zich bewust is van de omgeving, was mij bekend en daar had ik graag meer over willen horen en zien en met meer diepgang. De snelheid waarmee de beelden wisselden was voor mij overdonderend. Ik kon het tempo niet bijhouden: kon net de tekst lezen, maar niet meer wie de spreker was. Omdat ik dat toch probeerde, ging de gesproken tekst deels verloren. Het gebrek aan tijd voor aandacht en liefde voor elkaar, dat in het begin van de film aangestipt wordt, omdat we alleen achter onze doelstellingen aanrennen, wordt met deze film goed gedemonstreerd. Was dat de bedoeling? Waarschijnlijk is deze sneltreinvaart wel dè manier om de huidige generatie te boeien.
De kracht van de film is wèl, dat het een eyeopener is voor mensen, die geen idee hebben van het bewustzijn van een embryo en pasgeborene. Daarmee verdient de maakster alle lof, want draagt zij met deze film bij aan de groei van een groot respect voor elkaar.

- Nancy over In Utero

Wat een interessante en goed gemaakte documentaire. Zeker een aanrader!

- Ian over In Utero

Prachtig, disturbing, frightening. So touched, game/life changer film. New rich perspectives and much-needed food for thought. Again and again humbled - the sheer wonder and bravery of mothers /miracle of life/birth.... and power of love ❤️ (watch together....)

- Lydia over In Utero

Vond het een geweldige documentaire heel leerzaam

- Monique over In Utero

Boeiend, als HypnoBirthingcursusleidster ken ik What Babies want, daar komt veel mee overeen. Ook heb ik een keer een lezing van Anna Verwaal meegemaakt, dus het was herkenning...
Maar er zijn nog meer dan genoeg mensen die dit niet weten, dus zegt het voort!

- Patrick over In Utero

Indrukwekkende docu met bijna teveel informatie om op te nemen. Mooi hoe professionals heldere taal spreken en hun invalshoeken toelichten in het denken. Ik vond het verrijkend en prachtig aansluitend bij de ScanCoaching methode die dit al jaren duidelijk maakt.

- Joanna over In Utero

Een fantastische mooie film, die mij wederom op heel veel belangrijke dingen gewezen heeft, de samenhang in het leven. Ik zou nogmaals naar deze film gaan voor een tweede keer!

- Sakir Djorai over In Utero

Deze film raakt op een zachte manier de essentie van de reis die we als mens maken, die niet begint als we geboren worden, nee, ze begint in de baarmoeder van waaruit het kind in contact staat met het innerlijke leven van de moeder en daarmee indirect met de buitenwereld die door de moeder zintuiglijk beleefd wordt. De liefde die het kind voor de moeder heeft is zo groot dat het het de emoties en overtuigingen en de manier waarop de emoties verwerkt worden eigen maakt/op zichzelf betrekt. Als analytisch denkende volwassenen zijn we ons niet meer bewust wat ons gevoelsleven ons werkelijk verteld omdat de herinnering slechts emotioneel is. Om ons zieke potentieel van voor deze imprint ervaring te kunnen benutten is het nodig dat we stil staan bij ons verhaal/onze reis, in contact met waardevolle anderen. Een luisterend oor, een liefdevolle blik, nodigen iemand uit om weer thuis te komen bij zichzelf. 🙏🏽

- Alida over In Utero

Een prachtige film, die met liefde en aandacht is gemaakt. De behandelde onderwerpen zetten je aan het denken en zorgen ook voor Aha momenten. Niet alleen voor specialisten maar voor iedereen een aanrader!

- Mathilde over In Utero

prachtige informatieve documentaire! belangrijk dat voor een groot publiek nu duidelijk wordt dat het leven in de baarmoeder heel belangrijk is voor de rest van het leven!

- Marion Groenendal over In Utero

Een prachtige en heldere documentaire. Heerlijk met de filmpjes erbij van Superman, the Matrix en de Kleine zeemeermin. De zo herkenbare overlevingsmechanismen die we allen hebben helder verwoord en verbeeld. Op zich bekend allemaal voor mij als hypnotherapeut. Maar ook als kind, waarvan tijdens de zwangerschap bekend werd dat mijn vader ongeneeslijk ziek was. Het omgaan met de invloed daarvan en wat er met mijn moeder gebeurde is een levenswerk geworden, waardoor ik graag werk met mensen met trauma's uit die tijd. Als ervaringsdeskundige dus. Een must see vind ik.

- Margreet over In Utero

Een indrukwekkende film, gezien vanuit de interesse van de impact van een overleden tweelinghelft in de baarmoeder. Geraakt door de impact van het leven van de moeder op haar ongeboren kind. Direct zelf ook linken gelegd met eigen situaties (zwangerschap van m'n moeder van mij, eigen zwangerschappen en nu m'n dochter). De slotopmerking "feeling heard is feeling loved" kwam erg binnen ... Zo had ik het nog niet bekeken, (nog) niet geassocieerd met m'n baarmoederperiode. Wel al een leven ermee worstelend (niet begrepen voelen). Kortom een documentaire die kan raken. Compliment om hem naar Nederland te halen. Dank. Misschien ga ik nog een keer; hoop dat hij op meer plaatsen in Friesland te zien gaat zijn, bv Heerenveen.

- Rina over In Utero

Een heel goede documentaire waar je nog een tijdje over kan nadenken zowel voor mijn werk bruikbaar als van toepassing op mijn eigen bestaan.

Heel veel informatie die in het begin van de film iets te snel ging, dus we gaan nog een keer.

- Inge over In Utero

Boeiende documentaire met mooie beelden en gedreven geïnterviewden. Als pleegouder en adoptiemoeder kwam het hier en daar ook wel heel dicht bij en miste ik een beetje de oplossingen als een kind nu eenmaal zo beschadigd is. Begrip en liefde leek het antwoord. Dat hebben mijn man en ik gelukkig, maar dat neemt niet weg dat er nog veel overblijft wat je hen anders zou gunnen. Er werd een erg negatief beeld geschetst over medicatie, maar soms is het niet anders en kan het verlichting geven aan een zwaar kinderleven, waarbij het kind niet gevraagd heeft om via zijn/haar geboortemoeder op de wereld gezet te worden... Ik lees in recensies over nagesprekken. Geen idee of dat er ook was in LantarenVenster, anders totaal gemist 😉

Nee hoor Inge, er was geen nagesprek.
Dat nagesprek waarover je leest, was onderdeel van de speciale filmavond met filmmaakster Kathleen Man Gyllenhaal op 20 september jl. in Utrecht.
Verder zijn er na elke film natuurlijk de informele nagesprekken in de theatercafé's. Meestal zijn daar ook een of meer van de Nederlandse initiatiefnemers aanwezig.

- ine over In Utero

Een mooie en duidelijke film. De invloeden vanuit de moeder en de buitenwereld op foetus zijn goed inkaart gebracht.

- Ralph over In Utero

Top film, dat wat ik al wist wordt nu mooi in beeld en woord gebracht. We hebben de impact niet door van deze fase van ons leven. We bouwen maar door om dat geluk wel te voelen terwijl er in onze basis iets niet stevig is verankerd, liefde. Met mijn bedrijf wil ik het menselijk potentieel wakker maken en dat kan niet als we dit gemis in onszelf eerst zelf onder ogen durven te zien. De weg naar vrijheid. Dank je voor het brengen van bewustzijn, ook ga ik zelf weer wat dieper voelen. Groet Ralph Nelissen

- Christel Jeurissen over In Utero

Ik vond het een mooie film en ik geloof in de boodschap, maar het was jammer dat er weinig feiten/harde data in de film genoemd werden. Verder vond ik het afbreuk aan het geheel doen, dat er zoveel andere filmpjes tussendoor (tekenfilms, Aliens etc.) getoond werden.

- Silke over In Utero

Ik vond het een erg interessante documentaire. Ook leuk voor mensen die niet zo in de biologie zijn. Samen met een paar studiegenoten hebben we de film nabesproken. In sommige gevallen hadden mensen het idee dat er veel aannames werden gedaan of hadden ze meer bewijs willen zien. Anderen vonden dat de nadruk te veel werd gelegd op dat de tijd in de baarmoeder essentieel is en niet de tijd erna. Of te wijl dat je al gevormd bent voordat je geboren wordt en er daarna niets meer invloed heeft op je ontwikkeling. Ikzelf vond het emotioneel aangrijpend en bijzonder. Ik heb er zelf nooit bij stil gestaan dat je korte leven in de baarmoeder zoveel impact op je zou kunnen hebben. Het deed me ook denken aan de mensen die wel eens zeggen: "in mijn vorige leven was ik...".

Sommige mensen vonden de beelden niet corresponderen met de tekst. En anderen vonden dan weer dat je altijd wel iets kunt betrekken in het verhaal (wat er totaal niet mee te maken hoeft te hebben) als je er maar lang genoeg over nadenkt - amerikaanse klassieker film. Ik ben er in iedergeval best door aan het denken gezet. Ik vraag me zo toch af hoe mijn moeder zwanger was van mij en mijn broer. Soms ging de film vrij snel. Maar het beeldmateriaal en het geluid was fantastisch. De vertaling was ook goed en ik hoop dan ook dat in de toekomst deze film, juist omdat hij mensen zo aan het denken kan zetten, te koop is.

- Marloes over In Utero

De film heeft mij voor de tweede maal geraakt. De eerste keer was het heel veel informatie, al was de rode draad mij niet onbekend - het was meer de vorm en insteek die een nieuw licht op het thema wierp. De tweede keer werd ik in een diepere laag geraakt. Ik zie de film als een uitnodiging om zonder oordeel de pijn van ons prilste begin in de baarmoeder -zo kwetsbaar en zo zonder huid nog- liefdevol onder ogen te zien en daarmee onszelf te helen en ons te openen voor wie we ten volle zijn. Deze liefdevolle blik naar onszelf kan de sleutel zijn naar het liefdevol (om)zien van/naar de pijn in onze medemens en samenleving. Een sleutel om het tij van geweld en dood te keren en te leven in liefde.

- Rian van Wijk over In Utero

Op zich heel goed dat er aandacht aan wordt besteed, naar mijn idee weten wij nog zo weinig van het ontstaan van de embryo en het moment van conceptie. Zou graag wat meer aangereikt hebben gekregen over het spirituele pad, waarin mensen zich later kunnen bevrijden van hun inprentingen

- Truus Kaspers over In Utero

Allereerst: krachtige beelden, heel erg mooi gefilmd.

Met de essentie -nature or nurture- heb ik in mijn werk vaak te maken gehad en de verdeling van 100% over die twee uitersten is niet echt vast te stellen.

De opmerking dat de wereld er beter wordt als een kind al in de baarmoeder gelukkig is, kan wat mij betreft ook andersom gelden: als de wereld beter is, zal er minder onzekerheid en angst doorsijpelen naar de baby in de buik.

Een nadelig punt vond ik dat er vaak een combinatie was van beeld, ondertiteling en informatie over de spreker. Dat is lastig kijken!

- Annemieke van Leeuwen over In Utero

Ik vond de film minder indrukwekkend dan verwacht. Toch heb ik er wel inspiratie uit gehaald, mede door het praatje vooraf en de uitleg van de makers achteraf. Het onderwerp is voor mij bekend terrein maar ik vind het bijzonder en mooi dat dit echtpaar dit allemaal heeft uitgezocht en in beeld heeft gebracht: out in the open wat nog niet eerder zo werd belicht. De vraag die werd gesteld: was is nu jullie boodschap vond ik to the point. Het antwoord is niet blijven hangen... Wellicht waren wij niet de juiste doelgroep in het LHC.

- hans over In Utero

The subject is very interesting of course and very true that these periods influence the rest of our lives. Thats even a bit obvious I would say. The film resonated a bit negative to me but that may be personal because you could also put some hope out of it perhaps. The only thing is, that in todag's society, not many women have a real free choice to "change" their life and circumstances when planning for a baby. Its perhaps a bit a Catch 22.

- Finn over In Utero

Een enorme tegenvaller. Wat een oppervlakkige film met een en al herhaling.

En het gesprek erna was bijna nog teleurstellender. Rommelig, oppervlakkig, wat dan telkens werd onderbroken door "samenvattingen/vertalingen" die de essentie misten.

Ik vond het behoorlijk inhoudsloos, niets nieuws en zichzelf tegen sprekende boodschappen.

- Marga Koot over In Utero

Het onderwerp is interessant. Mooi gefilmd, breng de wereld in/vanuit utero dichterbij. Ik miste diepgang maar zeker geschikt voor bewustwording van mensen die weinig van het onderwerp afweten.

- Marianne de Bever over In Utero

Documentaire die aandacht verdient voor bewustwording van ons zelf en in relatie tot de ander. Prachtig als dit ook nog tastbaar gemaakt kan worden in het doorvoelen naar het kind door beide ouders. (haptonomische zwangerschapsbegeleidining) Hierdoor ben je als ouders al in staat om de doorgegeven traumatische fysiologische imprenting in het kind te verzachten. Een voedend begin voor heling van trauma.

- fenna engelsberg over In Utero

Overtuigende film.

De ernst had voor mij de boventoon.

Positie van vrouwen nog steeds actueel.

Hoe fijn zou het geweest zijn, zoals iemand in de zaal al opmerkte, als er alvast een lichtpuntje werd aangereikt. Wat kunnen we doen om negatieve gevolgen van die openheid naderhand een hand te reiken.

Massage, lichaamswerk....

- Karin de Jonge over In Utero

Mooie film met goede intenties. Maar ik vond het ook wat tegenvallen, ik heb veel bekends gehoord en het bleef nogal aan de oppervlakte. Hoewel er diverse goede professionals aan het woord kwam de theoretische onderbouwing niet zo goed uit de verf. En het nagesprek vond ik weinig verdiepend, naar mijn idee had de aanwezigheid van de filmmakers meer benut kunnen worden. Heel mooi dat ze er waren, maar voor mij was er weinig inhoudelijke toevoeging.

- Marielle over In Utero

Fantastisch dat de filmmaker naar Nederland kwamen en ruimte hadden voor Q&A. Mooi project voor het maken van Awareness en starten van andere denkwijzes en discussies hierover. Ik zie uit naar het vervolg.

- Liesbeth van Heijnsbergen over In Utero

Zeer waardevol en aanvullend voor mij als therapeut voor kinderen, jongeren en ouders. De aandacht voor die hele vroege somatische inprenting wordt heel goed duidelijk gemaakt. Over heling daarvan valt natuurlijk nog heel veel te vertellen. Het begint bij bewustwording van een groter publiek. Dat is met deze film een mooi begin! Veel dank. Liesbeth

- Tineke van Asseldonk over In Utero

Wat fijn dat er meer kennis en aandacht is voor de deze hele vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Dit doet zoveel meer recht aan het grotere geheel van mens zijn

- Marjo Klarenbeek over In Utero

Ik was onder de indruk. Na drie jaar studie en traumatraining komt alles samen.

Een ruim aantal familieopstellingen hebben mij zo geholpen om mijn vroeg kinderlijke trauma's te begrijpen en ermee om te gaan. Ik zie uit naar het vervolg.

- Inge Reinders over In Utero

Ik vond het een indrukwekkende film. Ik zou hem eigenlijk nog vaker willen zien. Er wordt zoveel informatie in gegeven die voor mij smaken naar meer. En ook hoe we meer met deze informatie kunnen doen.

- Ebeltje over In Utero

Wat een rommelige ongeloofwaardige bij elkaar geschraapte film. Ik ben verbijsterd over de sprekers en het gelukkige gevoel van de presentatoren. Ik had het gevoel dat ik onder valse slimme marketering naar de film ben getrokken. 35 euro wat een brutaliteit om dit bedrag te vragen. Ik ben geschokt en hoop dat jonge moeders niet in het verhaal trappen.

- Hanna van der Zaken over In Utero

De film raakte me diep.

- Ihnasya Wouda over In Utero

Mooie film met geloofwaardige ideeën, vond de bewijsvoering alleen wat dun. Jammer dat er alleen over de evolutietheorie werd gesproken en niet de mogelijkheid van schepping

- Suzanne over In Utero

Mooi in beeld gebracht wat de invloed van de tijd in de baarmoeder is op de rest van het leven.

Juist omdat we erg afhankelijk ter wereld komen stopt deze invloed niet bij geboorte maar zijn ook de eerste 3 levensjaren erg relevant.

De inprent van de eerste levensjaren werkt bij iedere volwassenen dagelijks door. Ontmanteling van de beschermingsmechanismen, die toen nodig waren maar nu niet meer kan bijvoorbeeld via Past Reality Integration (PRI). Een prachtige methode die echt helpt om in het nu te leven en niet vanuit de oude inprent. Dat perspectief miste ik in de film!

- Youvan over In Utero

De film viel mij tegen, het merendeel was mij bekend en er werd heel oppervlakkig aandacht besteed aan boeiende onderwerpen. Voor mensen die nog niet bekend zijn met het onderwerp wellicht interessant, maar voor mij te weinig diepgang. De delen uit films die in de montage werden getoond voegden niets toe. Ik had verwacht dat het een film als "what the bleep" zou zijn. Helaas een tegenvaller.

- Hans van Wechem over In Utero

Deze film zou iedereen moeten zien. Met liefde gemaakt. Het belang van veiligheid als basis van een vreedzaam bestaan kan niet vaak genoeg worden beklemtoond.

- janet over In Utero

Het onderwerp is interessant maar voor mij te oppervlakkig gebleven. Ik wist al veel en miste diepgang en onderbouwing in de beweringen. Bijvoorbeeld: leer- en gedragsstoornissen is wel aangekaart maar ik ben niet meer te weten gekomen.

- Marjanne over In Utero

Het kan niet vaak genoeg verteld worden dat leven al voor de geboorte begint en dat de omstandigheden in de zwangerschap bepalend zijn voor je ontwikkeling. Het belang van hechting en liefde wordt op een soms wat heftige manier duidelijk gemaakt, Een aantal fragmenten raakten me diep, door de muziek raak je in een cadans waardoor je stopt met denken en direct voelt. Indrukwekkend !

- Auke Attema over In Utero

Het kippensoep-effect is voor mij het belangrijkste om van binnenuit te (gaan) voelen, de volgende stap is te realiseren dat we dit dus al zijn ondanks alle ellendige geschiedenissen.

- Rebecca vd Steur over In Utero

Een film die raakt! Een film met een belangrijke boodschap... Kiezen we voor (Zelf)Liefde, of blijven we vasthouden aan (Zelf) ontkenning....

Prachtig gemaakt en de links met tekenfilms vond ik erg goed gedaan.

Een film die iedereen zou moeten zien!!!! Hij zou ook op scholen vertoond moeten worden.

Bedankt en Chapeau!

- Margo over In Utero

Wat de film mij laat zien is een heldere onderbouwing van veel persoonlijke ervaringen. Mooi hoe vanuit meerdere gezichtspunten wordt uitgelegd wat de impact van voeding en emoties van de moeder en omgeving op het nog ongeboren kind is. Meer bewust zijn hierop kan de wereld ècht een stukje liefdevoller en mooier maken. Blijven delen, dus.

- Lisette Thooft over In Utero

Buitengewoon ontroerend.

- Francine over In Utero

Ik vond het een goedbedoelde maar slechte film met veel bij elkaar geraapte, niet relevante fragmenten die ten koste gaan van een boodschap die volgens mij al lang bekend is.

- Marissa le Roy over In Utero

Fantastisch dat hier steeds meer aandacht voor komt, eigenlijk weten mensen het wel maar wat de werkelijke impact is zal hierdoor duidelijker worden. Ik ging naar de film omdat ik vanuit mijn vakgebied al jaren weet hoe belangrijk het is om bewust je zwangerschap in te gaan. Als Acupuncturist en Shiatsutherapeut heb ik mij gespecialiseerd in Gynaecologie. We hebben geleerd dat in China speciale aandacht is voor het zwanger worden, denk aan het 1 kind beleid van China! Voor mij begint het al bij de menstruatie van jonge meisjes, als hier klachten zijn dan kan hier al de basis liggen voor het bewust worden van de cyclus en hun levensomstandigheden die daarop van invloed zijn. Een krachtige gezonde jongedame zal sneller geneigd zijn om bewust om te gaan met haar leven en dat van haar toekomstige baby! Ik ben heel blij met dit soort films waarbij helder wordt dat we onze eigen verantwoordelijkheid mogen nemen in een bewuste en vreedzame samenleving. Klein beginnen bij je eigen omgeving, je eigen gezin en van hieruit creëren we meer en meer een bewuster samenleving.

- Joyce over In Utero

Interessante documentaire met veel stof om over na te denken. Erg leuk om naderhand verder over te discussieren.
Wel had ik bij sommige uitleg een iets wetenschappelijkere onderbouwing verwacht dan Disney, Aliens en de Matrix.

- Ferdy Masselink over In Utero

Een film met een belangrijke maatschappelijke boodschap en betekenis die iedereen zou moeten zien, horen en voelen. Mij viel het een beetje tegen. Ik ben al langere tijd bezig met systemisch werk en snap heel goed hoe de vroegste jeugd en prenatale periode invloed heeft op je huidige leven. Ik vond de film teveel constateren (en overtuigen van mensen die er nog nooit van gehoord hebben) en te weinig aandacht geven aan de vraag: wat doen we daar nu aan? Iemand die nu (door de film) beseft dat zijn/haar keuzes en gedrag bepaald zijn door de trauma's van zijn/haar moeder kan ernstig in conflict komen en zich zorgen maken. Wat kan ik eraan doen? Waar moet ik terecht om hieraan te werken en mijn leven op orde te krijgen? Daarover werd in de film te weinig gezegd. Maar je moet ergens beginnen en dank dat deze film dat doet.

- Aukje Bijker over In Utero

Een adembenemende film met veel verschillende gezichtspunten.

Ontroerend ook juist door het generationele aspect te benadrukken.

Een documentaire, die het verdient ruim verspreid te worden.

- Belly over In Utero

De inhoud van de film geeft iets om over na te denken. Ik denk dat het belangrijk is dat mensen zich bewust worden van de invloed die ze (onbewust) hebben op een baby. Een goede informatieve documentaire. Je moet daarna wel zelf op zoek naar handvaten/de oplossing.

- Alexandra over In Utero

Deze film benadrukt hoezeer alle geweld, oorlog, liefdeloosheid, honger en armoede in de wereld van vandaag ons in een neergaande spiraal brengen. De zware nadelige effecten van alle vaccinaties op zuigelingen (al/niet in utero) wordt helaas onvermeld gelaten. Ik ga de film weer zien met studente geneeskunde!

- Guusta Zuurbier over In Utero

Echt een belangrijke film die iedereen die ooit in de baarmoeder heeft gezeten mag gaan zien om beter zicht te krijgen op je huidige gedrag. Herkenbaar vanuit de Speyer therapie/tools for life therapie, waarbij de baarmoederervaringen en de geboorte een belangrijk onderdeel zijn om meer zicht te krijgen op je huidige gedrag. Zo had ik bijvoorbeeld iemand die in haar huidige leven altijd het idee had dat ze teveel was. Toen we dit thema in de sessie aanpakten kwamen we terecht bij de leeftijd van 3 maanden in de buik, waar ze ongewenst was en opa en oma boos waren en moeder zich schuldig voelde. Nu is cliënte er vrij van. Wat mij betreft had er wat meer aandacht mogen zijn voor de mogelijkheid om de trauma's op te lossen (wellicht deel 2).

- vlinder over In Utero

De film was indrukwekkend maar eigelijk weet je het wel dat een kindje in de buik alles meekrijgt. Het ging allemaal heel snel en je had geen tijd om de info te laten bezinken. Ik had de film ook graag wat positiever gezien, nu werd de nadruk gelegd op wat voor trauma's de mens kan krijgen door wat het meekrijgt in de buik, door de stress en alle gedachtes die de moeder heeft. Waar is de vader in dit verhaal, blijft hij verschoond? Je krijgt er als vrouw zijnde een hoop stress van.

- Gonny over In Utero

Boeiende en indrukwekkende film.

Hoop dat het in onze zorg en hulpverlening wordt geïntegreerd.

De informatie, woorden en beelden kwamen in het juiste tempo. Daardoor was het goed te volgen en was er geen overload.

Doet me aan het werk van Peter Levin denken.

Ik raad hem iedereen aan om te zien.

- D. Krijnen over In Utero

Onderhoudend, maar voor mij "oud nieuws". Wel goede informatieve film om op middelbare scholen en wijkcentra te tonen. Mooi gefilmd en aardige montage.

- JanZ over In Utero

Een geweldige film die, als ze het begrijpen, ik hoop, velen de ogen zullen openen en verbaasd zullen staan van de impact van wat er in de film wordt uitgelegd en is te zien.

- Marjan over In Utero

Mooie film, zo belangrijk om deze kennis en dit bewustzijn te delen met zoveel mogelijk mensen, jonge mensen die een kinderwens hebben, opa's en oma's, mensen die met jonge kinderen werken, maar ook jij en ik. De tijd is rijp, de wetenschap steunt, door alle kennis die er nu is, de pijn/stress die ooit gevoeld is werkt zo door in het verdere leven. Daar mag nog best een vervolg over. En dat terwijl liefde in zulke kleine dingen zit. En de angst om die liefde kwijt te raken of nooit te krijgen ons zo bepaalt. Mooie boodschap op het einde! Dank dat jullie dit gestart zijn. Hij kan nog wel 10 keer Nederland rond!

- Elisabeth over In Utero

Deze film voegde voor mij persoonlijk niet zo veel toe aan hetgeen ik wist, wel vind ik het heel belangrijk dat deze film nog meer in de publiciteit mag komen, zodat meer respect opgebracht zal worden voor wie wij als mens in wezen zijn als mens. De tekenfilmpjes tussendoor verknoeien de waarde van de film. deze film zou op TV uitgebracht moeten worden.

- Susanna over In Utero

Adembenemend.....hier mag de wereld echt bewust van gaan worden! Ik ben erg blij dat ik hier naar toe ben gegaan! Deze film bevestigde hoe ik hier al over dacht.

- Anne over In Utero

Het is een film die erg op je gevoel werkt. Ik snap dat denkers en wetenschappers het iets minder vinden. Archaïsche beelden, uit films werken op een ander level dan het denken. Voor mij als gevoelsmens gonst het nog lang na.

- Saskia Blom over In Utero

Prachtige film, het belang van verantwoordelijkheid nemen en epigentica! We zijn de creëerders van ons eigen leven en van degenen die ons nakomen...

- Gabriëlle over In Utero

Het voelt voor mij als een erg harde, mannelijke, bijna populistische insteek op zo'n vrouwelijk en genuanceerd onderwerp als het leven in de baarmoeder en z'n effect op het verdere leven. Ik miste duidelijke onderbouwing, nuance, ruimte voor gevoel en vond de vergelijking met films de plank volledig mis slaan. Ik vond het ook onnodig om het met zo'n negatieve sfeer neer te zetten. Met tollend hoofd en verwrongen hart stapte ik weer naar buiten. Teleurstellend.

- Anita over In Utero

Beetje teleurgesteld. Hoge verwachtingen door de berichten over uitverkochte zalen. Op zich interessant maar weinig nieuws. Ik vond de links met de verschillende films (Alice in Wonderland, Matrix en horror) niets toevoegen, eerder afleiden.

Jammer, het werd er ingewikkeld door.

- Nelleke Smetsers over In Utero

Sprakeloos! Kathleen brengt een bewustwordingsproces op gang met deze documentaire. Meer begrip voor en compassie met onszelf en elkaar met betrekking tot onze struggles in life. Voorkomen is beter dan genezen. Ik ga daar op inzetten.

- Ina over In Utero

Goed dat de boodschap wordt neergezet dat in utero (en zelfs daarvoor) de basis voor de 'imprint' voor je latere leven wordt gevormd. Hoewel ik zelf geen kinderen heb kan ik me voorstellen dat je als moeder met schuldgevoelens naar buiten komt. En als zwangere krijg je mogelijk stress over het feit dat je stress hebt. Dat lijkt me nou juist niet de bedoeling. Ik heb gemist dat je als ouders door het aanbieden van liefde en structuur heel veel kunt helen. Dat in acties die zorgen voor oxytocine als tegenhanger voor je stresshormonen, een belangrijke trigger kan liggen om te zorgen voor rust en vertrouwen. Bij een film die zoveel impact heeft is het op zijn plaats om ook handvatten te bieden. Nu lijkt het een noodlot wat al generaties lang vast ligt. Er wordt wel even genoemd dat de bewustwording dat je weet dat het zo werkt ervoor kan zorgen dat het bij jou stopt. Maar hoe dan? Dat wordt niet concreet.

- Erna over In Utero

De film vertelde an sich niets nieuws. (voor mij) Door de combinatie van informatie, beelden en films werd ik er toch in ondergedompeld.
Ik miste de onderbouwing. Daar had ik graag wat meer van gezien. De, voor de maakster vanzelfsprekende, koppeling met (teken)films ging me te snel en voegde voor mij niet zoveel toe. De boodschap komt wel helder over.

- Jeanne over In Utero

"Als je begrepen wordt, wordt je geliefd." Hoe mooi was dat einde van de film. De film, in feite meer een documentaire, heeft me gepakt. Zoveel factoren die van invloed zijn (geweest) op jouw en mijn leven en tot op de dag van vandaag reiken. Hoewel al veel bekend vanuit literatuur, vond ik het verhelderend om het nu in beeld te zien. Wat ik een toevoeging zou vinden, zijn verhalen van mensen zoals jij en ik (en dus niet alleen de professionals). Al en met al een film die ik nog wel eens zou willen zien; gegarandeerd dat dan weer andere zaken opvallen. En eigenlijk... zou iedereen deze film gezien moeten hebben. Hij gaat immers over jou en mij....

- corrie wolters over In Utero

Ik vond het een goede film. Een aantal zaken waren me wel bekend, zoals de negatieve invloed van honger en oorlog, nog steeds actueel. Verder de invloed van verschillende vormen van muziek op het ongeboren kind - we hebben er op het conservatorium destijds met elkaar over gesproken. (het zingen van rustgevende liedjes tijdens de zwangerschap en uiteraard daarna ook) Invloed van verslaving... waar al eerder over gedocumenteerd is. Invloed van de verwekker wanneer het bv om een seksueel geweld gaat? Of om een eerdere geweldservaring van de moeder? Wat is de invloed van de a.s. vader tijdens de zwangerschap? Ik denk dat er nog heel wat bewustwording nodig is. Zou een dergelijke film een breder inhoudelijk kader kunnen krijgen en opgenomen worden in menig studieprogramma?

- Hetty Baldé over In Utero

Ik vond de film indrukwekkend, herkenbaar en heb het vooral ervaren als een bevestiging van wat ik al wist. Door de opleiding die ik doe Primal Rebirth Therapie heb ik al veel geleerd over de impact en gevolgen van situaties, gebeurtenissen, ervaringen bij het ongeboren kind.

- Henry Rinket over In Utero

Hallo, vond het een prachtige documentaire, die duidelijk laat zien dat het mens zijn een groot respect verdiend, en het laat mij veel zien over de grootheid van God als de creator en schepper. Wat kan er toch snel veel mis gaan in het leven van een kind. Mvg

- Letty over In Utero

Op zich vond ik het oke. Hier en daar interessante informatie. Ik had alleen niet zo'n negatieve filmsfeer verwacht. Ook de vergelijking met de films vonden wij bijzonder en geen toegevoegde waarde hebben.

- Antje over In Utero

Een aanrader, ik wil haar nog wel een keer zien. Een film die je zou moeten draaien op scholen rondom de sexuele voorlichting. Hoe belangrijk is het al jong te weten welke invloed je ook positief en uit liefde aan nageslacht mee kan geven en hoe bepalend dat is voor de wereld en hoe we er in staan. En ook een mooie ontwikkeling om over jezelf na te kunnen denken.

- Jonnie Mennes over In Utero

Een indrukwekkende film!

Met veel snelheid: enerzijds worden fraaie beelden van de foetus onder invloed van de buitenwereld getoond. Anderzijds veel informatie in interviews.

- Paul over In Utero

Wat n bijzondere film!

oa. Over wat je/we n baby allemaal 'moeten' geven vanaf de conceptie: liefde, warmte, geborgenheid, aandacht. En waar we, door alle drukte in de huidige maatschappij, steeds minder natuurlijk aan toekomen.

De Kaula, gemeenschap, die er vroeger was i d familie, de straat of t dorp, om mede zorg te dragen voor t opgroeien van t kind.

Alle stress die de moeder ervaart loopt door naar de ongeboren kleine, zonder dat hij/zij er 9 maanden iets aan kan doen. Idem met verslaving (i d breedste zin des woords dus ook onze koop-verslavingen), geweld, agressie etc.

Veel herkenning naar wat we geleerd hebben op de Tantra Academy, oa. de vorming in de eerste levensjaren van de karakterstructuren.

Boeiend, leerzaam. Indrukwekkend.

We hebben r nog heel lang over nagepraat. Waren de allerlaatsten die de bios' verlieten.

Een film die k je kan aanraden.

- Ariëlle van Gestel over In Utero

Zeer inspirerende en diepgaande film die inzichten vanuit verschillende werkvelden ongelofelijk knap bij elkaar brengt met inzichten die je nog lang aan het denken zetten. Film die je met gemak en zonder verveling meerdere keren kunt zien.

- Lia M over In Utero

Ik vond de film tegen vallen, ik had verwacht veel meer wetenschappelijke informatie te krijgen in plaats van beelden van the mermaid en the matrix. Erg jammer waardoor ik informatie niet op heb kunnen pakken en redelijk gefrustreerd naar buiten kwam. Dit had veel mooier in beeld gebracht kunnen worden. Verloren avond.

- Eva over In Utero

Waar ik door omgeving entousiast gemaakt werd voor documentaire waren mijn verwachtingen hoog gespannen. Wat jammer dat dit thema zo slecht is uitgewerkt. De hoeveelheid tekenfilms en matrix was veel te groot. De beelden in baarmoeder minimaal. Verder geen lijn en losse floders. Jammer

- MD over In Utero

Indrukwekkend, veel herkenning voor mij, Tijd voor bewustwording wat er allemaal in de baarmoeder door het embryo/foetus wordt opgenomen. Het wordt de hoogste tijd om daar bewust naar te kijken en er bewust van te zijn dat het zoveel consequenties kan hebben voor het ongeboren kind en voor de rest van zijn leven.

- Marianne over In Utero

De documentaire viel mij inhoudelijk tegen. Ik begrijp de achtergrond en intentie van de maker, maar mis het neerzetten van het onderwerp in een bredere context en in de vorm van een positieve boodschap. De verschillende filmfragmenten (The Matrix o.a.) heb ik eerder als storend ervaren, dan het te kunnen zien als een toevoeging aan de inhoud. Overall is mijn visie:

Het is goed om mensen ‘wakker te willen schudden’, maar nog belangrijker is, dit op een manier te doen die op een positieve wijze tot nadenken stemt en motiverend ontvangen zou kunnen worden. Hierin is het bereiken van gelijkgestemden m.i. niet de uitdaging. Mede door reacties van omstanders, heb ik het gevoel, dat deze documentaire in de huidige vorm zijn doel voorbij schiet.

- Annemarie over In Utero

Ik heb het ervaren als een hectische film met een negatieve ondertoon. Er zijn twee zinnen die me geraakt hebben en dat is de eerste (als je niet weet waar je moet beginnen, begin dan bij het begin!) en de laatste (als je contact maakt met dat wat begrepen wil worden, komt er liefde (ongeveer...)). Daartussen was de informatie op de eerste plaats bekend en daarnaast onvolledig en te negatief met een te grote verantwoordelijkheid voor de vrouw die het kind draagt. Ik miste o.a. de genetisch (traumatische) invloed via de mannenkant en de mogelijkheid van het zelfherstellend vermogen van het individu.

- Anne over In Utero

Ik vond het een matige trage film met niet veel nieuws, veel gedateerde beelden en een erg negatieve toon. Voor werknemers in de verloskunde weinig nieuws maar misschien een mooie insteek om maatschappelijke bewustwording te creëren dat we lief moeten zijn voor onze zwangeren omdat ze de toekomst dragen. Dat had van mij dan alleen wel een stuk positiever gemogen. Je wordt als zwangere nu bijna bang dat je al van alles niet goed hebt gedaan, sommige stress is onvermijdelijk en ik denk dat als we niet in extremen praten van hongerwinters en concentratiekampen, dat een mens dan een boel compensatiemogelijkheden heeft.

- MH over In Utero

Goed voor de bewustwording. Overigens niets nieuws in deze film die naar mijn idee veel wordt bezocht door hulpverleners/therapeuten. Wel prachtige beelden en minder mooie beelden. Wat ik mis is de positieve benadering. Het zou op middelbare scholen mogelijk iets toevoegen voor de bewustwording, bijvoorbeeld tijdens de biologieles of maatschappijleer. Dan zou het breder uitgedragen worden. Deze jong volwassenen gaan zich nog voorbereiden op eventuele zwangerschappen.

- Josien Krosenbrink over In Utero

Ik vond de documentaire tegenvallen. Inhoudelijk is de boodschap voor mij niet nieuw, iedere vrouw/man met een beetje intuïtie kan aanvoelen dat het kind in de baarmoeder alles van de moeder en andere omgevingsfactoren oppikt. Waar ik me in de documentaire vooral aan stoorde was de enorme hoeveelheid en snelheid van beelden en teksten, ook nog aangevuld met beelden uit speelfilms die voor mij een averechtse impact hadden. Als ik al iets nieuws gehoord heb, dan ben ik het meteen weer kwijtgeraakt, omdat er geen enkele rust ingebouwd zat om iets 'binnen' te laten komen. En ik ben dolblij dat ik niet zwanger naar deze documentaire heb gekeken....daar zou mijn ongeboren kind veel stressprikkels van hebben opgedaan.

- Marli Lindeboom over In Utero

Indrukwekkend: diepgang, breed, zeer ervaren (en betrokken) clinici en wetenschappers. Ook: confronterend, een duidelijke waarschuwing voor het moeten gaan inslaan van een andere weg voor de mensheid, anders steeds maar doorgaan van de cirkel van geweld en vervreemding… Hoop dat veel meer mensen de film zien en dat dit besef doordringt. (zie ook boek: 'Traumasporen' van Bessel van der Kolk)
Zwangeren: lijkt me niet goed om de film te zien.

Wel erg nodig voor al die hulpverleners/medici/wetenschappers, ook buiten USA, die ontkennen dat herinnering bestaat voor het gesproken woord, kunnen zij nog om epigenetica heen??

Een gemiste kans dat er niet meer verteld werd over positieve opslag als gevolg van affectief-bevestigend contact tijdens zwangerschap. En heel erg jammer dat er niet ook beelden waren van een rustige bevalling in verbondenheid van vader, moeder en kind. (Wel prachtige beelden van een zwemmende baby onder water)

- Johan Blom over In Utero

Thema's en boodschappen van de film zijn niet nieuw maar voor iedereen heel interessant. Goed om je (weer) bewust van te worden welke invloed je kunt uitoefenen op het ongeboren kind maar ook daarna. Een aanrader voor iedereen. Zou goed zijn deze film op scholen te tonen. Als we wachten met accepteren en aannemen wat met deze film wordt uitgedragen tot het allemaal wetenschappelijk bewezen is dan blijven we nog veel te lang in deze verstrikkingen hangen. Hoeveel wetenschappelijk bewijs heb je nodig om vanuit liefde te leven????

Puntje van kritiek: De film is een aaneenschakeling van heel veel info, niet altijd even logisch in volgorde en samenhang kan ook beter. Vaders en moeders neem je kinderen mee naar deze film.

- S. over In Utero

Ik vond de film erg tegenvallen. Er waren veel hypotheses zonder dat hier een wetenschappelijke onderbouwing bij werd gegeven. Terwijl deze er op bepaalde vlakken wel is. Ook de onderzoeken die werden getoond (aap, interactie moeder-kind) zijn erg gedateerd.

De onderbouwing met (teken)film fragmenten komen op mij niet professioneel over.

Ik zou deze film niet adviseren aan zwangeren, daarvoor is deze film te negatief gestemd.

- Eugénie Smits van Waesberghe over In Utero

Eigenlijk heb ik maar een ultieme wens na het zien van deze documentaire: dat iedereen 'm gaat zien. Persoonlijk en professioneel zie ik uit naar de mogelijkheid deze film te bestellen zodat ik de krachtige boodschap kan delen met mijn naasten en cliënten.

- Wilma te Paske over In Utero

Ik zag hem nu voor de tweede keer en het bleef me onverminderd boeien. Zeer goed toegelicht hoe prenatale trauma's agressie in het latere leven kunnen veroorzaken. Een ongeboren kind kan alleen maar voelen en heeft veiligheid en liefdevolle aandacht nodig vanaf het prilste begin.

- Eef over In Utero

Gevoelsmatig ben ik het geheel eens met wat de film aangeeft. Helaas komt er nauwelijks wetenschappelijke onderbouwing naar voren. Genoemd werd de gevolgen voor het kind bij moeders die zwanger waren tijdens de hongerwinter. Hoe verklaren ze dan obesitas in Amerika?

Dat wetenschappers aan het woord zijn wil niets zeggen over uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek. De interpretaties van de films zijn ook maar interpretaties, niets meer.

Alles bij elkaar te negatief.

- Hilde Gielen over In Utero

Prachtige interviews met up-to-date informatie van hoogstaande wetenschappers uit verschillende landen. Wat een palet. Intrigerend hoe filmfragmenten gebruikt werden om psychologische processen te duiden.

Ik wil de film graag nog een keer zien.

- Veronique over In Utero

Mooi weergegeven. Kwam binnen.... Maar eigenlijk was het bekend....

- Elise over In Utero

Te gek! Zo belangrijk als het gaat over bewustwording van de fijngevoeligheid van baby's en het onbewust doorgeven van ons eigen aangedane leed.

- Randy Schmidt over In Utero

Via de autodidactische en intuïtieve weg werk ik vele jaren met de inzichten in deze docu. Daarom ben ik content, dat de westerse wetenschap met deze film ook het grote publiek bewust maakt. Gezien de gevoeligheid, vooral moeders, voor schuldbesef en -gevoel, is de troost wel wat magertjes, want de liefdeloosheid neemt nog steeds toe. Vandaar mijn publicatie Balsem voor ouders, om dit schrijnend besef te verzachten. Enfin, dit is een eerste stap en bedankt organisatoren!

- Paul over In Utero

Interessant thema. Uitwerking is erg dun. Vooral de eerste 10 minuten wordt er door diverse mensen eigenlijk niet veel meer gezegd, dan dat de tijd in je baarmoeder een belangrijk invloed heeft op je verdere leven.

En de strekking is dan ook wel dat bepaalde eigenschappen dan vastliggen voor de rest van je leven. Dat is iets waar ik absoluut niet in geloof. Ieder mens heeft op ieder moment van z'n leven de mogelijkheid om de kwaliteit van zijn leven drastisch te verbeteren. Maar dat is wat ik geloof.

Uiteindelijk zaten er wel enkele mooie inzichten in, waardoor ik het toch de moeite waard vond. Zeker wat aan gehad.

- Catholijn te Wechel over In Utero

Verwachtingsvol ging ik naar de film kijken, na anderhalf uur bleef ik ontgoocheld in de zaal zitten. Ik had verwacht om meer diversiteit te zien hoe het leven in de baarmoeder verloopt, de film heet tenslotte 'In Utero'.. Inprentingen en invloeden van nature en nurture zijn zeker zeer belangrijk, maar daar horen voor mij ook positieve processen bij zoals voelend contact met het voelende kind in de baarmoeder. Hoe kun je hem/haar al vroeg bevestigen, welkom heten, met je handen troosten als je het als moeder zwaar hebt. Tijdens het zien van de film vroeg ik me alsmaar af; "Hoe is dit voor de zwangere moeder en vader om dit te zien, te horen en mee te beleven bij de soms zeer indringende beelden".

- Wilma over In Utero

Zeer waardevolle film, waar geweldig goed wordt samengevat en toegelicht hoeveel invloed de emotionele en fysieke toestand van de moeder heeft op de ontwikkeling van het kind

- Aad over In Utero

Thema: 5 sterren; Uitvoering: 3 sterren; Als je visueel bent ingesteld en niet auditief is de film een uitdaging, gezien stortvloed aan info, iets meer structuur zou ook fijn zijn; echter als door deze film het thema op de kaart komt dan is het een doorslaand succes.

- Annemarie over In Utero

De film lijkt gemaakt om wakker te schudden. De vele informatie, linken met films en woorden i.p.v. Beelden bezorgden mij hoofdpijn. Veel aandacht voor angst en pijn, negativiteit en weinig voor tegenhangers van die emoties, die we ook allemaal hebben. Ik zou zwangere vrouwen afraden naar deze film te gaan kijken... stel je voor wat de confrontatie met al deze kennis over het gevoelsleven van het ongeboren kind met de moeder zou doen... en met de foetus.

- Lorraine over In Utero

Iedereen zou deze documentaire in ieder geval meer dan één keer moeten zien. Door de vele informatie waardoor je zelf gaat nadenken tijdens de film, mis je toch soms belangrijke stukken.

Er is geen absolute waarheid maar deze documentaire geeft wel essentiële informatie die je bij jezelf kunt toetsen.

- Ineke over In Utero

In de film lag het tempo van indrukken veel te hoog. Het bleef daardoor een rationeel volgen van alles voor mij. Het viel me op dat er veel door vooral wijze mannen stellig werd gezegd "over"... Er waren maar weinig ouders zelf aan het woord.

Er werd weinig uitgediept. En wat een mogelijke tegen-actie zou kunnen zijn, kreeg te weinig aandacht.

- sandra benschop over In Utero

Als jungiaans geschoold coach is de boodschap dat je vanaf je verwekking blootstaat aan alles wat je moeder ervaart, zowel concreet als in beelden, niet nieuw. Dat een ieder in zijn of haar leven daarmee persoonlijk aan het werk kan, als daar pijn uit voortvloeit is een belangrijke verworvenheid van de westerse wereld. Dat al het leed in de wereld in de film gekoppeld wordt aan die 9 maanden in de 'oersoep' van onze eigen moeder en alle moeders voor ons, maakt de film voor mij onnodig zwaar en overweldigend. Vergeten wordt daarbij dat we en een imprint hebben en onze eigen vrije ruimte waarin groei en ontwikkeling mogelijk is. Het had een kleiner, intiemer document mogen zijn, dan was de boodschap nog helderder geweest, juist voor diegenen voor wie deze manier van denken over het leven in de baarmoeder nieuwe inzichten oplevert.

- Monica over In Utero

Suggestief, ongeloofwaardig vanwege subjectieve benadering zonder dat te benadrukken. Moralistisch, zonder een keuze aan de kijker te geven. Irritante muziek dat emotie wil opvoeren. Teveel informatie achter elkaar. Jammer, want het thema spreekt me erg aan en ik was van tevoren al overtuigd van het standpunt van de filmmaker.

- Lien over In Utero

Erg mooi, maar opvallend was voor mij dat de stelling: gedachten zijn geen feiten, maar er zijn wel feiten nog duidelijker werd. Veel is gebaseerd op angst (gedachten over gebeurtenissen) waarbij het belangrijk is om te kijken of de gedachten wel waar zijn. Wetende dat 90% van wat we denken niet waar is. (bron: wetenschappelijk onderzoek Joe Dispenza en anderen)

- Marga Haas over In Utero

In Utero was verontrustend en hoopgevend tegelijk. Een film die zeer veel indruk gemaakt heeft en ongetwijfeld veel in gang zal zetten. Bij mij persoonlijk en bij vele anderen.

- Iris Deuss over In Utero

Een mooie documentaire met een belangrijke boodschap. Meer beelden dan woorden was fijn geweest. En een meer hoopvolle boodschap over wat we kunnen doen na de geboorte en over de plasticiteit van de hersenen en hoe liefdevolle relaties stress kunnen verminderen. En de rol van de vader. Dragen wij ook de trauma's van vader in ons? Welke positieve rol kan hij vervullen voor tijdens en na de zwangerschap? Hierover is ook al veel onderzoek gedaan en dan blijkt dat vaders een hele belangrijke rol vervullen, ook in de hechting. Het risico dat vrouwen zich, zoals jaren terug het geval is geweest, toch schuldig gaan voelen als zij een minder prettige zwangerschap hebben gehad, zou je dan enigszins kunnen voorkomen.

- Toine Ligtenberg over In Utero

Een zeer goede film met veel informatie en bewustwording. Iedereen zou deze film moeten gaan bekijken en beleven.

- Jacqueline over In Utero

Interessante feiten die wel erg achter elkaar opgesomd worden. Verschil tussen in baarmoeder en latere leven niet goed belicht. Wel stof tot nadenken, maar wat belichting van de andere kant had ik mooi gevonden. Wordt nu allemaal als waarheid neergezet, maar als er dingen in het latere leven zijn natuurlijk niet allemaal terug te leiden wat. Maar zeker de moeite waard gezien te hebben.

- Thea over In Utero

Indrukwekkend!!

- Ludy over In Utero

Prachtige documentaire.

Diep onder de indruk van wat ik al wist, maar wat nu eindelijk erkent en wereldkundig gemaakt wordt door de 'wetenschappers'.

- Joke Andringa over In Utero

Deze film heeft veel bevestigd van wat ik al wist en zelfs als integratieve kindertherapeut dagelijks deel met ouders. Tegelijkertijd is het verfrissend confronterend en wat mij betreft zeer belangrijk dat deze boodschap wordt verteld.

- Marieke over In Utero

Oppervlakkig achter elkaar gemonteerde beelden en stellingen. De ernstige en emotioneel gedane mededelingen voeden vooral suggesties. De foetale fase en de kindertijd worden niet onderscheiden. Vermoeiend om naar te kijken en te luisteren.

- Lotte over In Utero

Indrukwekkende eyeopener!

- Ingeborg over In Utero

'Niets nieuws, bekende stof', was mijn 1e reactie naar de collega-therapeuten met wie ik de film heb bekeken. Zeer oppervlakkig, ik had veel meer diepgang verwacht (bijv. gevolg vanuit meerlingen bekeken, beelden baarmoeder ed). De linkjes met Amerikaanse films vond ik te makkelijk voor dit intrigerende onderwerp. Wel mooie eindboodschap gelet op de onvoorwaardelijke liefde.

- Fred over In Utero

Goede docu met een krachtige boodschap.

- Sophia over In Utero

Niet veel nieuws voor mensen met Phoenix / Ruppert achtergrond. Blijft wat oppervlakkig. Jammer dat er niet dieper op onderzoeken in werd gegaan en er meer beelden vanuit de baarmoeder zelf waren. Wel zeker een belangrijk thema en goed dat een breed publiek dit gaat ziet.

- Milou over In Utero

Een docu die iedereen zou moeten zien! Mooi, interessant en confronterend. Na het zien van deze docu heb je genoeg info om mee aan de slag te gaan, over na te denken en met elkaar te delen!

- Martine over In Utero

Investeren in begrip is investeren in de liefde is investeren in de toekomst.. Daar kunnen we allemaal iets in betekenen. Op onze eigen manier.

Dat is wat ik meeneem.

- Vonny Nuijten over In Utero

Ik had er gezien de publiciteit meer van verwacht - wat weet ik dan eigenlijk niet. Inhoudelijk eigenlijk niets nieuws, maar veel bevestiging. Toch, het zo nog een keer te zien vond ik wel inspirerend.

- M Noorderwerf over In Utero

De film heeft veel tekst en m.n. van getraumatiseerde hoogopgeleide mannen die vertellen dat eigenlijk de moeder het kind onbewust belast. Misschien hebben vrouwen meer passivistische veerkracht dan mannen? Het wonder van het leven en de kennis van de voorouders miste ik totaal.

- Marianne over In Utero

Zeer de moeite waard! Een reis door ons menszijn.

- Johan over In Utero

Een opdringerig pamflet waar weinig ruimte is voor de kijker. Je mag blijkbaar niet even ademhalen en je afvragen: "is dit zo?" Een aaneenschakeling van elkaar bevestigende opinies. Na een half uur heeft de maakster haar punt gemaakt. Nadien alleen nog cirkelredeneringen.

Ook de filmvoorbeelden rieken naar "hineininterpretieren".

Kan me wel voorstellen dat sommigen meerdere keren gaan om de waterval aan tekst te kunnen opnemen.

- Mineke over In Utero

Prachtige documentaire die vanuit vele invalshoeken laat zien hoe bepalend de periode "in utero" voor ieder mens is. Veel al bekend maar niet altijd zo bewust en deze film draagt zeker bij aan het vergroten van dit bewustzijn. Fijn dat ik 'm 2 x kon zien!

- Janneke de Nooijer- Wisse over In Utero

Wat een prachtige documentaire. Ze sluit zo naadloos aan op o.a. het opstellingenwerk, welke een sleutel kan zijn om het (innerlijke)kind te verwelkomen zonder oordeel en stapje voor stapje uit de invloed van herinneringen te bevrijden.

- José over In Utero

Prachtige film met een wezenlijke boodschap! Als ieder dit wist en hiernaar leefde, dan zou de wereld er heel anders uitzien!

- Aagje over In Utero

Herkenbare thema's. Mooi om nu woorden te horen bij gevoelens waar nooit woorden voor waren. Inzicht in hoe diep deze gevoelens zijn verankerd in de cellen helpt om wegen te vinden ook dit te helen.

- Ineke over In Utero

Prachtige film die voor mij naadloos aansluit wat er zo bij familie-opstellingen naar boven komt.

- M. V. over In Utero

Een indrukwekkende film die iedereen zou moeten zien!

- Marian over In Utero

Indrukwekkende documentaire over de invloed van emoties van aanstaande moeders op het ongeboren kind.

Interviews met artsen en psychologen worden afgewisseld met bekende filmfragmenten. In de interviews vertellen de wetenschappers over gevolgen van stress bij zichzelf en hun moeders. Het is indrukwekkend dat zij dit willen delen met ons als kijker. Iedereen zou deze film moeten zien!

- Corné Dogge over In Utero

Mooie film maar niet heel veel nieuws onder de zon, had er meer van verwacht. Qua stijl: ik kreeg flarden mee van Koyaanisqatsi en zelfs de muziek van Philip Glass (toeval of niet). Soms rare verwijzingen naar diverse film; Alien is een horror SF film, punt; er iets anders in zien is te ver gezocht, en dat vond ik van een aantal andere topics ook. De boodschap is evenwel helder, al moet je een beetje door de onevenwichtigheid van de film zelf heen kunnen kijken.

- Emmelies Jordens over In Utero

Van het begin tot het einde van de film voelde ik mij geraakt, ondanks dat het geen nieuw thema is in mijn leven.

De 4de oktober ga ik de film nog een keer zien met het hele gezin in het filmhuis de Gigant in Apeldoorn.

- Astrid over In Utero

Ik vind het een geweldige documentaire. Heel indringend. En natuurlijk weet je er al het een en ander van. Het gaat er om wat je ermee doet...

- Florence over In Utero

De film bevestigt wat ik weet maar toch wel heel fijn dat ik (h)erkenning daarin vind.

- Monica Bekker over In Utero

Wat negatief gebracht en voor mij ook niet veel nieuws maar meer een bevestiging van wat ik al wist/voelde.
Vroeger zei ik (als verloskundige) altijd dat stress geen invloed had op het kindje. Daar denk ik nu (al langer)
anders over. Maar hoe breng ik dat over op de zwangere die ongerust is, zonder nog meer stress te veroorzaken?

- Lea over In Utero

Krachtig en helder.

Ik wens dat deze docu op scholen getoond kan gaan worden.

- Ank over In Utero

Als regressie en reïncarnatie therapeut kan ik alleen maar zeggen dat er weinig nieuws voor mij biedt. Alle informatie heb ik (gelukkig) al geleerd tijdens mijn opleiding. Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die hiervan niet zo goed op de hoogte zijn daarom ben ik toch positief over de film. Jammer dat het voor mij niet veel meer inzichten opleverde.

- inge over In Utero

Erg Amerikaans maar als je daar doorheen kunt kijken, blijft er veel moois over. Veel stof om over na te denken. Weer eens bevestiging van wat ik al wist, in de baarmoeder voel en ervaar je alles.

Bewust zijn, bewust handelen, je best doen en beseffen dat we nog heel veel beter kunnen. Zonder schuldgevoel, zoals Maya Angelou zei: "Ik doe mijn best tot ik het beter kan".

Ik wil de film graag nog eens zien!

- Rietje Toonen over In Utero

De boodschap die deze documentaire wil geven is duidelijk. Niet veel nieuws onder de zon. Het gevoel van "je durft bijna geen kind meer te krijgen" drong zich steeds aan me op. De film voedt een schuldgevoel als je ervaring met geboortes niet goed is verlopen. Jammer dat de benaderingswijze zo negatief is. Verder vond ik de meeste filmfragmenten heel storend en ook de snelheid waarmee de talrijke wetenschappers langs kwamen. Jammer.

- Jolanda over In Utero

Prachtige film. Zou iedereen moeten zien om te leren hoe belangrijk onze prenatale periode is en hoeveel je meekrijgt van voorgaande generaties. Tevens wat de rol van de van de vrouw hierin betekent en hoe daar in de maatschappij beter mee omgegaan kan worden en wat dat oplevert voor diezelfde maatschappij. De link met de films vond ik niet passen in het geheel. Zeer interessant om de diverse invalshoeken van verschillende experts te horen. Stof tot nadenken!

- Marie over In Utero

Wat een prachtige film.

Confronterend en verrijkend tegelijkertijd.

Mooi ook hoe de initiatiefnemers iedereen zo persoonlijk welkom heten en uitgeleide doen. Hartelijk dank.

- Ilonka de Haan over In Utero

Zeer indringende film die ik iedereen kan aanraden. Je wordt door elkaar geschud en gaat opnieuw over het leven nadenken. Bij mij was het resultaat dat ik nog voel dat je geen oordeel kunt vellen en dat compassie eigenlijk zo logisch is. Bedankt voor jullie initiatief!

- Aranka over In Utero

Verplichte film voor ieder mens. Het zou mooi zijn als deze wordt getoond op scholen om zo bewustzijn te creëeren onder jongeren.

Voor mij een mooie bevestiging van wat ik al wist of vermoedde maar ondanks dat genoten en geraakt.

- Jael Schalke over In Utero

Fantastische en confronterende boodschap, deze film zou verplichte kost moeten zijn voor iedereen die een kind op deze wereld wil zetten. Maar bewustwording kun je niet afdwingen. Ik hoor graag wanneer de film op DVD beschikbaar komt!

- Margot over In Utero

Het was voor mij een bevestiging van wat ik al heel lang wist.

Deze kennis moet door iedereen gezien worden.

De vrouwelijke energie is zo belangrijk in onze maatschappij, en in deze tijd zo ondergesneeuwd.

Kiezen voor kinderen kunnen we wel. Nu nog kiezen voor ruimte en veiligheid, en de moeder en de kinderen de kans geven om meer tijd samen door te brengen.

Vrouwen kracht groepen vormen om ze meer te steunen, een nieuwe beweging in de maatschappij.

- Corine over In Utero

De docu/film voldeed niet helemaal aan mijn verwachtingen. Er waren wat mij betreft weinig nieuwe inzichten. Ik vond het hele verhaal over evolutie en groter worden van hoofd en kleiner van het bekken bevreemdend. Nooit gehoord van fontanellen? De link naar de diverse films vond ik vergezocht. Ik miste ook de positieve kant van een gezonde en normale zwangerschap en de herstel mogelijkheden na een problematische periode in de baarmoeder.

Tsja misschien heb ik teveel verwacht.

- Van ya over In Utero

Deze documentaire bekrachtigt me in iets wat ik diep van binnen al voelde en grotendeels al wist. Het laat zien dat onze patronen en struggles een veel diepere oorsprong hebben dan we met onze ratio kunnen bevatten.

Het raakte me en bracht compassie.

De eerste keer dat ik de documentaire zag was confronterend, wat een grote impact heeft ons leven in de baarmoeder!! En in zoveel facetten. De tweede keer voelde bevrijdend. Het werkt helend op mij.

Inderdaad wel erg dramatische muziek. En weinig aandacht voor de liefde/samenzijn/aandacht voor de ziel die er al wèl is, maar dat kan ik zelf invullen.

Het jezelf bevrijden van de 'in utero'- blauwdruk kwam via de filmbeelden van de Matrix naar voren.

Voor zowel mannen als vrouwen even waardevol om te zien, denk ik.

- Yolanda over In Utero

Fascinerend en indrukwekkend... eigenlijk een bekend iets, maar zoals het verwoord en in beeld gebracht wordt...

- Else over In Utero

Denk dat deze film een gemiste kans is. Weinig "In Utero" wat ik wel verwachtte toen ik de trailer bekeken had. Veel buitenkant verhalen. Weinig onderbouwing, saai om naar te kijken door alle interviews, somber ook. We vroegen ons af wat we nog niet wisten.

- Margriet over In Utero

Zorg dat je uitgeslapen bent want deze film vraagt wel enige inspanning. Maar als je erbij bent word je ook beloond. Een film die je aangrijpt. Een film die een verklaring geeft waarom onze samenlevingen steeds stressvoller worden en wat we eraan kunnen doen. Met prachtige, zeer goed gekozen fragmenten van speelfilms. Een aanrader dus!

- Jantine over In Utero

Ik vond de docu erg tegenvallen. Had eigenlijk heel iets anders verwacht. Voor mij geen nieuwe inzichten. Erg eenzijdig belicht en m.i. ook geen oplossing voor het probleem. Je hebt de externe omstandigheden tijdens de zwangerschap vrijwel niet in de hand, dus de suggestie om de omstandigheden zo optimaal mogelijk te laten zijn, vind ik nonsens.

Verder erg negatief, dramatische muziek en onnodige en overdreven en vergezochte illustraties met films, zoals The Matrix en Alien.

- Marijke over In Utero

Prachtige vertolking van het leven van een embryo, foetus in de baarmoeder! Deels bekend, Toch indrukwekkend en inspirerend. Ik begrijp mijn moeder, oma, overgrootmoeder beter en het oorzaak-gevolg principe.

Nu net 40 jaar geworden, hopelijk kan ik een positieve invloed doorgeven aan ons kindje wanneer ik voor het eerst zwanger word. Ik durf het aan in liefde, geduld en wijsheid met mijzelf.

- Yette Kaas over In Utero

Ik ben onder de indruk. Wat een inzichten en wat een impact!

Ik begrijp mezelf en de mensen om me heen en de wereld beter. Ik wordt er milder van.

- Joke over In Utero

Een boeiende film maar met voor mij weinig nieuwe inzichten. De duiding van films als Aliens en de Matrix vond ik wat overtrokken. Jammer dat er niet meer onderzoeken vanuit de baarmoeder in zaten. Wel een aanrader voor (toekomstige) zwangeren. Komt er een dvd van?

Rond 20 september spreken we Kathleen Gyllenhaal persoonlijk in Nederland. Dan bespreken we o.a. met haar de mogelijkheid om de film op dvd of andere wijze te verspreiden.

- El over In Utero

Prachtige documentaire. Met name de sprekers waren zeer interessant. Als hulpverlener heb ik wel behoefte aan meer diepgang. Misschien in een vervolg?

- Kita over In Utero

Mooi dat deze kennis breder gedeeld wordt. Wat het heeft veel betekenis! Ik miste de rol van de vader op een positieve manier. En hoe onverwerkte gevoelens van meer generaties inwerkt op een foetus.

- lonneke over In Utero

De film was heel dramatisch getind met veel dramamuziek. Het onderwerp is een waarheid maar dan zo neerslachtig neergezet wat dan pas op het einde van de film in 1 min toch gelukkig weer omhoog werd gehaald dat de groei en bevalling in liefde gebeurt. Heel rauw werd de consequentie van het groeien in de baarmoeder neergezet, terwijl het juist de groei die je er doorheen maakt je de liefde leert kennen die bovenalles sterker is.

- Mirjam over In Utero

Film geeft heel mooi weer hoe we vanuit een diepe imprint onze persoonlijkheid op bouwen. Als aanvulling op deze pyschologische laag, miste ik aandacht voor dat wat groter is, de laag van de ziel.

- Geanne over In Utero

Boeiend en leerzaam!

- Charlotte van Iersel over In Utero

Liefde is waar het leren kan beginnen…mooie documentaire waarbij je gewoon moet gaan zitten en luisteren. Direct zullen er puzzelstukjes uit je verleden en van je familiesysteem op z'n plek vallen. Heel waardevol. Bedankt voor het delen van dit gedachtengoed.

- Albert over In Utero

De film is met liefde gemaakt. Echter voor mij als hulpverlener in het werken met veelal getraumatiseerde mensen bood het mij niet echt nieuwe inzichten. Ik had juist gehoopt van wel. Helaas.

- Annie over In Utero

Een prachtige docu met veel informatie. De moeite waard om vaker te zien. Het raakt mij hoe ingenieus ons leven in elkaar zit en geeft verwondering over de schepping. Ik deel de mening niet van "oude mannen", waar vind je ze nog, oude wijze mannen en vrouwen, die een schat aan informatie doorgeven en hun levensmoed ondanks alles wat ze hebben meegemaakt doorgeven.

- Eline over In Utero

Prachtig en liefdevol vorm gegeven. Tevens een kernachtige boodschap waarbij het oh zo belangrijk is dat dit verspreid wordt.

Dank dat ik de film met al zijn indrukken heb mogen ontvangen en in staat ben om de boodschap ook te verspreiden. Dit zal ik zeker doen.

- Fleur over In Utero

WoW! Laten we deze bewustwording voortzetten! De documentaire heeft op een mooie manier een grote indruk achtergelaten!

- Berry over In Utero

Fantastisch!

Hier gaat het dus om mijn, ons en al het leven. en wat een kansen krijgen we om vanuit de kennis en reflectie van deze documentaire daar iets mee te doen.

Zeg, doe en leef het voort!

- gerlinde over In Utero

Het zou fijn zijn als we deze kijk op het leven al jong leren kennen.

- Iman over In Utero

Een geschenk aan de mensheid

- Noor van Gulik over In Utero

Prachtige film die je flink aan het denken zet over je eigen leven.

Ontroerend ook en zeer informatief.

Af en toe akelige beelden die er voor mij niet toe deden.

De boodschap is helder. Wij beleven veel meer in de baarmoeder dan werd aangenomen en het is erg belangrijk dat aanstaande moeders zich rustig voelen en gedragen door hun omgeving.

- Anne-Marie over In Utero

Ik vond de film tegen vallen. Hij zit wat rommelig wat mij betreft in elkaar. Te weinig onderbouwing, geen nieuwigheden en had meer beelden van uit de baarmoeder verwacht. Slechte (soms vergezochte en kinderlijke) vergelijkingen.voldeed niet aan mijn verwachtingen. Zitten soms korte goede interviews bij, vandaar 2 sterren.

- Marianne over In Utero

WoW... Vanavond naar een super confronterende maar inspirerende film over de invloed die we als mensen hebben in het ontstaan van nieuw leven, een nieuwe generatie en daardoor een nieuwe wereld. De film gaat over het ontwaken van het besef van het belang van hechting en vanuit aandacht en liefde aanwezig te zijn voor onze kinderen en dat hechting en de voorprogrammering voor het latere leven al in de baarmoeder begint. Het doet een beroep op je verantwoordelijkheid over wat je wil laten ontstaan in de wereld om je heen.

- Femke over In Utero

Wat een indrukwekkende documentaire en het bevestigt mijn gevoel. Het heeft effect! En de ervaringen die we hebben meegemaakt in de buik en de ervaringen van al onze voorouders, maken wie we zijn en hoe we ons gedragen. Als we echt vrij willen handelen vanuit onze kern, met compassie en liefde, moeten we terug naar onze allereerste ervaringen. Wauw, wat een inzicht!

- Karin over In Utero

Deze fantastische docu heeft mijn leven veranderd! Wetenschappers, die informatie bieden en tevens hun persoonlijke verhaal vertellen. Gelardeerd met fragmenten uit diverse speelfilms maakten dat ik al drie maal van begin tot einde geboeid was. Zeer bevestigend.

Een aanradertje!!!

- (groot)moeder over In Utero

Film waarin sterk werd neergezet wat ik de laatste jaren al geleerd heb en kan het bewustzijn van ons handelen vergroten. Het was veel in hoog tempo. Ik had graag meer beelden uit de uterus zelf gezien! Dat viel tegen.

- Joyce over In Utero

Een indrukwekkende docu. Hoog tempo, veel voorbeelden, goed verwoord, treffende filmfragmenten, diverse wetenschappers die vanuit verschillende visies deze thematiek benaderen. Niets nieuws, maar als totaal docu heeft het wel veel impact! Aanrader!!

- S over In Utero

De film viel me helaas tegen. Weinig onderbouwing van de beweringen. En weinig nuance, zo wordt bijv geen onderscheid gemaakt tussen zware depressie en werkstress. Terwijl dat onvergelijkbare situaties zijn lijkt me. Helaas dus weinig nieuwe inzichten gekregen over dit boeiende thema.

- Meike Melenhorst over In Utero

Ik had hoge verwachtingen en die zijn helaas niet uitgekomen. De heel belangrijke boodschap werd mijn inziens teniet gedaan door slechts kommer en kwel te tonen. Gelukkig heb ik al kinderen in mijn baarmoeder gehad, anders zou ik het na het zien van deze docu nauwelijks meer aandurven. Nogmaals, de boodschap verkondigen dat leven in de baarmoeder begint en wat invloeden kunnen zijn, is een heel belangrijke!! Ik werk met getraumatiseerde kinderen en merk nog vaak dat er onvoldoende kennis is over periode voor geboorte. Jammer dat de balans onvoldoende was. En de verwijzingen naar Aliens etc had voor mij ook niet gehoeven

- Oliver over In Utero

Waardevol

- Piet over In Utero

Het was voor mij een teleurstellende ervaring: de documentaire biedt geen nieuwe inzichten, sleept er van alles bij en erger: biedt weinig hoop op reparatie. Ook jammer dat oudere mannen het beeld te veel domineren. Gemiste kans.

- E over In Utero

Geen aanrader. Film is heeft losse onderdelen zonder verband. Over nw. ontwikkeling zoals epigenetica wordt nauwelijks iets uitgelegd. Terwijl wel het lang bestaande idee nature/nurture als iets opzienbarends wordt gepresenteerd. Vervelende clichéamerikaanse manier van presenteren zonder nuances.

- Emma over In Utero

Ik had helaas meer verwacht van deze documentaire. Er kwam voor mij weinig nieuws naar voren en behalve dat de vergaande uitwerking van ervaringen in de buik duidelijk werd gemaakt miste ik echt een stuk verdieping daarbij, en was de uiteindelijke boodschap van de documentaire me niet duidelijk.
Overigens wel een paar hele bijzondere mensen met interessante visies en ervaringen aan het woord, wat het toch de moeite waard maakte.

- Christine over In Utero

De film raakt mij door zijn verbindende kracht en zijn pleidooi om uit te vinden wie je werkelijk bent. Hij neemt je mee naar de meest kwetsbare periode van ons leven als mens. Alles wat we daar hebben meegemaakt is de blauwdruk voor ons verdere leven, tenzij we op zoek gaan.

- Chantal over In Utero

Ik vond de film nogal tegenvallen na alle lovende recensies.

De boodschap was niet echt nieuw, sommige vergelijkingen vond ik ver gezocht en ik vond het als documentaire niet zo goed.

Maar de essentie vind ik zeer waardevol, daarom drie sterren.

- Wim over In Utero

Documentaire met een belangrijke boodschap: heb zorg voor de waarde van het menselijke leven.

- Margriet over In Utero

Indrukwekkende documentaire die de essentie raakt. Met mooie beelden, sterke verhaallijn, interessante wetenschappers en goedgekozen filmfragmenten uit andere films.

- Erik over In Utero

Indrukwekkende, soms wat beklemmende film.

Zeer de moeite waard!!